Rusija prekinila vojaške vaje ob meji z Ukrajino

Vladimir Putin zahteva umik ukrajinskih oboroženih sil z vzhoda Ukrajine. (Foto - GENYA SAVILOV, AFP Photo)20. maj 2014, Kijev - Ukrajina se pospešeno pripravlja na nedeljske predsedniške volitve, v katere tako uradni Kijev kot Zahod polagajo upanje za umiritev razmer v državi. Da gre za korak v pravo smer, je pred dnevi dejal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je danes sporočil, da ruske sile zaključujejo spomladanske vojaške vaje ob meji z Ukrajino. Iz Washingtona so že sporočili, da Moskvi ne verjamemo na besedo in zahtevajo »trdne dokaze« o umiku ruskih sil z obmejnih območji.

»Po zaključku načrtovanega spomladanskega urjenja, ki je potekalo na območjih Rostova, Belgoroda in Brjanska, je ruski predsednik vojakom, ki so sodelovali na vajah, ukazal, naj se vrnejo v stalna oporišča,« so zapisali v izjavi za javnost. Putin je hkrati vlado v Kijevu pozval, naj z vzhoda Ukrajine umakne sile, ki se borijo proti proruskim upornikom. V jutranjih spopadih blizu mesta Slavjansk, ki je že tedne pod nadzorom proruskih aktivistov, je danes umrl ukrajinskih vojak, trije so bili ranjeni. Po podatkih Združenih narodov je od sredine aprila na vzhodu države umrlo že 120 ljudi.

Zaradi napetih razmer na vzhodu Ukrajine se manj kot teden dni pred predsedniškimi volitvami porajajo številni pomisleki o izvedbi. Predstavniki proruskih upornikov v regijah Lugansk in Doneck so dan po referendumu o neodvisnosti, katerega legitimnost Kijev in Zahod ne priznavata, sporočili, da ukrajinskih predsedniških volitev ne bodo dopustili.

Mediator Ovseja v ukrajinski krizi Wolfgang Ischinger je za nemški radio Deutschlandfunk, ki ga povzema francoska AFP, danes sicer ocenil, da bodo volitve 25. maja v državi potekale »bolj ali manj normalno«. V regijah, kjer proruski uporniki prisegajo, da volitev ne bodo dopustili, po njegovih besedah živi manj kot 10 odstotkov volilnih upravičencev. Kot ocenjuje, bodo volitve vsekakor imele pozitiven učinek, če ne drugega, bodo tisti, ki nasprotujejo uradnemu Kijevu, potem tamkajšnji vladi veliko težje očitali, da ni bila izvoljena in zato ni legitimna. Je pa na drugi strani opozoril, da morajo biti pričakovanja do volitev »realistična« - težko je po njegovih besedah pričakovati, da bodo proruski uporniki nemudoma odložili orožje. »A verjamem, da bo izid volitev pomemben korak k sklenitvi sporazuma, s čimer bo posledično potihnilo tudi orožje.« Dodal je še, da se pogajanja o premirju na vzhodu Ukrajine nadaljujejo.

Tiskovna agencija Itar-Tass poroča, da bosta jutri o ukrajinski krizi govorila tudi Putin in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Srečala se bosta na Kitajskem.

Za položaj ukrajinskega predsednika se bo v nedeljo potegovalo okoli 20 kandidatov. Favorit za zmago ostaja Petro Porošenko, ki mu javnomnenjske raziskave napovedujejo 34 odstotkov glasov. Kot smo že poročali, Prošenko vodi Konditorsko korporacijo Rošen, 18. največjo proizvajalko sladkarij na svetu. »Čokoladni kralj«, kakor tudi pravijo Prošenku, je v politiko vstopil že leta 1998, ko je bil izvoljen v rado kot poslanec takrat najbolj režimske Združene socialdemokratske stranke Ukrajine. Kasneje je pomagal tudi pri ustanovitvi Stranke regij, ki je prav tako goreče podpirala nekdanjega ukrajinskega predsednika Leonida Kučmo, donedavnega pa je to stranko vodil pobegli Janukovič.

Vir: Delo