Varnostni svet ZN uvedel sankcije proti Boko Haramu

Nigerija je odbor uradno zaprosila, naj Boko Haram uvrsti na seznam terorističnih organizacij, povezanih z Al Kaido in uvede sankcije. (Foto - ZN)23. maj 2014, New York − Varnostni svet Združenih narodov je uvedel sankcije proti nigerijski skrajni skupini Boko Haram in jo hkrati uradno razglasil za teroristično organizacijo, je sporočil avstralski veleposlanik pri ZN Gary Quinlan. Ukrep je bil izveden preko odbora za sankcije proti teroristični mreži Al Kaida, ki mu predseduje Avstralija, piše Slovenska tiskovna agencija.

Nigerija je odbor uradno zaprosila, naj Boko Haram uvrsti na seznam terorističnih organizacij, povezanih z Al Kaido, in proti skupini uvede sankcije. Članice varnostnega sveta so imele čas za ugovor do včeraj popoldne, ker nobena od njih ni ugovarjala, pa je ukrep obveljal.

Boko Haram v Nigeriji izvaja odmevne teroristične akcije, med katerimi pa zadnje tedne bolj kot poboji odmeva aprilska ugrabitev skoraj 300 srednješolk, ki jih nameravajo prodati v suženjstvo. Ugrabitev je zdramila mednarodno skupnost in nigerijsko vlado, ki je dobila pomoč tudi od ameriške vojske, pišeSTA.

Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je sporočila, da gre za pomemben korak podpore prizadevanjem nigerijske vlade, da porazi Boko Haram in kaznuje njegovo morilsko vodstvo za storjena grozodejstva. Quinlan pa je dejal, da obstajajo trdni dokazi, da so se člani Boko Harama urili in borili skupaj s pripadniki Al Kaide v Afriki, med drugim v Maliju. Vodja Boko Harama Abubakar Shekau pa je dal več izjav o solidarnosti z Al Kaido v Iraku, Afganistanu, Jemnu, Somaliji in drugje. Države članice ZN je še pozval, naj Boko Haram odslej obravnavajo kot teroristično organizacijo in pazijo, da ji ne prodajajo orožja ali nudijo druge pomoči na posreden način.

Vir: Delo