Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: sporočilo ob mednarodnem dnevu pripadnikov mirovnih operacij OZN, 29. maj 2014

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon. (Foto - Matej Povše)DUNAJ, 29. maj (Informacijska služba Združenih narodov) – Mirovne operacije Organizacije združenih narodov (OZN) imajo dolgo in ponosno zgodovino. Od prve misije leta 1948 je v njih sodelovalo že več kot milijon pripadnikov mirovnih sil, ki so služili v več kot 70 operacijah na štirih kontinentih. V prihodnosti mirovne operacije OZN čakajo številni novi izzivi, vendar smo lahko prepričani, da se bodo z njimi sposobne soočiti.

Trenutno v 16 mirovnih operacijah po svetu služi več kot 116.000 osebja OZN iz več kot 120 držav. Vojaki, policisti in civilno osebje tvegajo veliko, da bi stabilizirali razmere, zaščitili civiliste ter krepili vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic. Lani je med opravljanjem svoje dolžnosti umrlo 106 pripadnikov mirovnih sil OZN, s čimer se je skupno število žrtev skozi zgodovino mirovnih operacij povzpelo na več kot 3.200. Skupaj z njihovimi prijatelji in družinami žalujemo za smrtjo vsakega izmed teh pogumnih posameznikov. Zavežimo se, da njihova prizadevanja za mir ne bodo nikoli pozabljena.

Mirovne operacije OZN nenehno posodabljamo, da bi bile le-te sposobne reševati mirovne in varnostne izzive jutrišnjega dne. Uvajamo nove tehnologije, kot so neoborožena brezpilotna letala, izboljšujemo operativo, da bi lahko še bolje zaščitili civiliste, povečujemo zastopanost žensk med mirovnimi silami in krepimo partnerstva z regionalnimi organizacijami. Na ravni OZN izboljšujemo logistiko in administrativo, krepimo infrastrukturo in izvajamo številne druge ukrepe, da bi bolje izkoristili potenciale našega osebja. Naš cilj je zagotoviti, da so mirovne operacije stroškovno učinkovite in prepoznane kot dobra naložba, ki prinaša veliko koristi, predvsem pa rešuje življenja.

V preteklem letu je Varnostni svet OZN vzpostavil dve mirovni operaciji, in sicer eno v Maliju in drugo v Srednjeafriški republiki, ter tako ponovno izrazil svoje zaupanje v mirovne sile OZN pri njihovem soočanju s težkimi izzivi. Misija OZN v Demokratični republiki Kongo je tamkajšnji vladi pomagala premagati upornike M23, ki so na vzhodu države prežali nad civilisti. V Južnem Sudanu so naši pripadniki mirovnih sil odprli vrata svojih baz za več deset tisoč civilistov, da bi zavarovali njihova življenja in jih zaščitili pred vladnimi in opozicijskimi silami. To se je zgodilo prvič v zgodovini mirovnih operacij OZN. Zgodovinsko je tudi imenovanje ženske kot prve poveljnice mirovnih operacij OZN.

V začetku tega meseca je Varnostni svet OZN razglasil posebno priznanje, t. i. medaljo načelnika Mbaye Diagne. Priznanje je dobilo ime po neoboroženem senegalskem pripadniku mirovnih sil, ki je med genocidom v Ruandi leta 1994 rešil okrog tisoč življenj, kasneje pa izgubil življenje. Medalja bo posebno priznanje za osebje OZN, ki je izkazalo izjemen pogum in predanost svojemu delu. Mbaye Diagne in drugi padli heroji so primer nesebične predanosti, ki nam naj bo v navdih. S skupnimi močmi pomagajmo našim modrim čeladam, da bodo nosilec miru, sprememb in svetle prihodnosti.