Rusija bo VS ZN predložila osnutek resolucije o Ukrajini

(Foto - Genya Savilov, AFP Photo)2. junij 2014, Kijev, Moskva − Razmere v Ukrajini ostajajo v središču mednarodne pozornosti. Rusija namerava varnostnemu svetu Združenih narodov predložiti osnutek resolucije o Ukrajini, v Bruslju se bodo nadaljevala pogajanja o ceni ruskega zemeljskega plina.

»Osnutek resolucije zahteva takojšnjo vzpostavitev humanitarnega koridorja, ki bo miroljubnim državljanom omogočil izhod iz regij, v katerih potekajo vojaške aktivnosti. Hočemo, da varnostni svet zahteva, da na poti miroljubne populacije, ki hoče zapustiti območja vojaških operacij, ne bo postavljenih ovir, ali jim je omogočen dostop do humanitarne pomoči,« je po poročanju francoske AFP danes povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Poleg tega resolucija vse mednarodne humanitarne organizacije poziva, da priskočijo na pomoč na jugovzhodu Ukrajine.

Lavrov je še dodal, da je bistvo osnutka humanitarni položaj civilnega prebivalstva v nemirnih regijah, vsebuje pa tudi ukrepe, ki bodo omogočili izvajanje ženevskega sporazuma in načrt Ovseja za rešitev krize v državi.

O ukrajinski krizi, katere del so tudi neporavnani računi za ruski plin, bodo danes v Bruslju znova razpravljali tudi ruski minister za energetiko Aleksander Novak, njegov ukrajinski kolega Jurij Prodan in evropski komisar za energijo Günther Oettinger. Rusija je v nadaljevanje pogovorov privolila po tem, ko je Gazprom danes potrdil, da je Ukrajina plačala del zemeljskega plina, dobavljenega februarja in marca. »Danes je Gazprom na svoj račun dobil 786 milijonov dolarjev [577 milijonov evrov]. Pozdravljamo začetek odplačevanja ukrajinskega dolga. Uvedbo sheme predplačila [po kateri bo moral Kijev plin plačevati v naprej] zato prestavljamo na 9. junij,« je danes sporočil prvi mož Gazproma Aleksej Miller.

Ukrajini je danes uspelo poplačati le del dolga, ki ga Rusiji dolguje za porabo plina do 1. aprila. Če bo Ukrajini do roka uspelo plačati celoten znesek, hkrati pa poravnati del dolga za plin, dobavljen aprila in maja, je Gazprom po besedah Milerja morda pripravljen ponovno premisliti o uvedbi predplačilnega sistema, prav tako so se menda pripravljeni pogajati o ceni.

Iz Rusije so aprila letos sporočili, da razveljavljajo popuste pri zemeljskem plinu, ki ga dobavljajo Ukrajini. Cena je tako za tisoč kubičnih metrov poskočila z 268 dolarjev na 485 dolarjev. Rusija vztraja, da jim soseda dolguje skupno 5,2 milijarde dolarjev. Uradni Kijev, ki je podražitev plina označil za 'gospodarsko agresijo', zagotavlja, da je dolg pripravljen poplačati, če Moskva ceno plina zmanjša na tisto pred podražitvijo.

Srdita bitka v Lugansku

Z vzhoda Ukrajine danes znova poročajo o spopadu med proruskimi uporniki in ukrajinskimi varnostnimi silami. Po poročanju spletnega portala Kyiv Post je danes ponoči postojanko obmejnih enot v Lugansku napadlo okoli sto upornikov, pozneje pa se je njihovo število povišalo na 400. Spopadi so se zavlekli v popoldanske ure, orožje je potihnilo le toliko, da sta lahko obe strani evakuirali ranjene. Po uradnih podatkih je ubitih najmanj pet proruskih upornikov, osem je ranjenih, poškodbe je utrpelo tudi sedem pripadnikov obmejnih enot. 

O novih spopadih poročajo tudi iz Slavjanska, utrdbe separatistov v sosednji regiji Doneck. Proruske sile so sporočile, da je bilo med operacijo ukrajinske vojske v tem mestu v nedeljo zvečer ranjenih pet civilistov.

Vir: Delo