Okrogla miza o ženskah v mirovnih operacijah

Uvodni nagovor predsednika društva na okrogli mizi o ženskah v mirovnih operacijah. (Foto - Jana Mahorčič)

V torek, 27. septembra, je na Društvu za Združene narode za Slovenijo potekala . Na okrogli mizi so sodelovale dr. Janja Vuga, docentka na Katedri za obramboslovje Fakultete za družbene vede in strokovnjakinja za vojaško sociologijo in mirovne operacije, ki je okroglo mizo tudi moderirala, majorka Nataša Zorman, pripadnica Slovenske vojske, namestnica poveljnika kontingenta v ISAF in KFOR, Anita Baltić, pripadnica Slovenske policije, vodja slovenskega policijskega kontingenta v EULEX Kosovo, in Melita Šinkovec, civilna funkcionalna strokovnjakinja.

Uvodoma je dr. Vuga predstavila problematiko žensk v mirovnih operacijah ter vlogo, ki jo imajo ženske pri sodelovanju z lokalnim prebivalstvom ter znotraj mirovne operacije. Prav tako je izpostavila vlogo žensk v pokonfliktni obnovi kot tudi percepcijo spola, pri čemer se je osredotočila na različne aspekte, kot so fizična pripravljenost, vojaška kultura, delovna organizacija itd.

Preostale gostje so v nadaljevanju predstavile svoje poglede na ženske v mirovnih operacijah. Kot ženske pripadnice mirovnih sil in civilne strokovnjakinje ženskega spola so z nami delile svoje izkušnje dela v mirovnih operacijah. Pri tem so izpostavilo dinamiko med spoloma znotraj mirovnih sil kot tudi sodelovanje z lokalnim prebivalstvom. Razprava se je dotaknila različnih predsodkov, raznolike percepcije spola pri sodelovanju s pripadniki mirovnih sil iz različnih držav, priprave na mirovne operacije in praktične izkušnje s terena. V zaključku okrogle mize so sledila vprašanja iz publike.

Pripravila: Urška Učakar