Delegat Združenih narodov poziva k miru v Somaliji

Somalijski premier Ahmeda in Nicholas Kay, vodja misije ZN za pomoč v Somaliji. (Foto - splet)9. junij 2014 – Nicholas Kay, generalni sekretar in vodja misije Združenih narodov za pomoč v Somaliji (UNSOM) se zavzema za ustavitev spopadov med klani na območju spodnje Shabelle regije v Somaliji. “Vse strani se morajo vzdržati nasilja, vložiti takojšen trud za umiritev zaostritve razmer in rešiti njihova nasprotja z mirovnim kompromisom,” je povedal Kay.

Hkrati pozdravlja trud premierja Abdiweli Sheikh Ahmeda, ki umirja napetosti in se zavzema za ponovno stabilnost v državi. “Pozivam sprte strani, da spoštujejo premierjevo zahtevo k takojšnji prekinitvi medsebojne sovražnosti in k sodelovanju z vladno delegacijo, ki je bila poslana na sprto območje,” navaja Kay v svoji izjavi za tisk. 

“Ljudje v Somaliji so pretrpeli dovolj. Navsezadnje vedo, da se nič dobrega ne more razviti iz nadaljnjega nasilja in negotovosti,” še dodaja.

Glede na poročanje medijev, spopadi v Somaliji negativno vplivajo na stotine prebivalcev in kmetovalcev na območjih, ki so bila od upornikov Al-Shanaab še nedavno liberalizirana s Somalijsko vojsko podprto s strani misije Afriške unije v Somaliji (AMISOM).

Vir: UN News Centre (pripravila: Mateja Robnik)