Spopadi iraških sil in islamistov vse bližje Bagdadu

Bliskovita ofenziva skrajnega sunitskega gibanja Islamska država Irak in Levant (ISIL) v Iraku se nadaljuje. (Foto - Reuters Pictures)13. junij 2014, Bagdad − Bliskovita ofenziva skrajnega sunitskega gibanja Islamska država Irak in Levant (ISIL) v Iraku se nadaljuje. Pripadniki islamističnega gibanja, ki so v le nekaj dneh zasedli več strateško pomembnih mest na severu države prodirajo proti iraškemu glavnemu mestu.

Iraške varnostne sile se s pripadniki skrajnega sunitskega gibanja Isil spopadajo na obrobju mesta Mukdadija, ki leži približno 35 kilometrov severovzhodno od Bakube, prestolnice province Dijala. Bakuba, etnično mešano mesto, v katerem živijo Kurdi, suniti in šiiti, sicer leži le 60 kilometrov severno od iraškega glavnega mesta Bagdad.

Kot so v Delu že poročali, je skrajno sunitsko gibanje, ki deluje tudi v Siriji, že januarja prevzelo nadzor nad Faludžo blizu Bagdada, v ponedeljek pa sprožilo ofenzivo, v okviru katere so najprej prevzeli nadzor nad celotno provinco Ninive na severu Iraka in njeno prestolnico Mosul. V torek so zatem prevzeli še nadzor nad Tikritom − tega jim je včeraj iz rok vnovič iztrgala vojska − in več drugimi mesti, ni pa jim uspelo zavzeti Samare, kjer so naleteli na odpor iraških varnostnih sil. Pripadniki Isila so mesto zato obšli in nadaljevali pohod proti Duluijahu, ki je od Bagdada oddaljeno vsega 90 kilometrov.

Tiskovni predstavnik Isila Abu Mohamed al Adnani je napovedal, da se bodo njihovi borci podali tudi nad Bagdad in Karbalo, ki leži jugozahodno od prestolnice in velja za eno od svetih mest šiitskih muslimanov. Organizacija je prek družabnega omrežja twitter še sporočila, da ne bo prenehala s serijo svetih invazij.

Ofenziva islamskih skrajnežev je iraškim Kurdom omogočila, da so prevzeli nadzor nad mestom Kirkuk na severu Iraka, od koder je pred tem pobegnila iraška vojska. Iraški Kurdi želijo sicer Kirkuk vključiti v svojo avtonomno pokrajino Kurdistan, čemur pa Bagdad ostro nasprotuje.

Bagdad po mnenju ZN ni v neposredni nevarnosti

Vodja političnega urada Organizacije združenih narodov v Iraku Nikolaj Mladenov varnostnemu svetu ZN včeraj poročal o ofenzivah islamskih skrajnežev na severu države. Izrazil je zaskrbljenost pred širitvijo nasilja, a dodal, da Bagdad za zdaj ni ogrožen. Mladenov je dodal, da je Bagdad dobro zavarovan, zato ni neposredne nevarnosti, da bi se nasilje s severa države razširilo v iraško glavno mesto, kljub temu pa ofenziva islamskih skrajnežev po njegovih besedah predstavlja veliko grožnjo za suverenost Iraka.

Vir: Delo