Sirija: Podpis premirja v begunskem taborišču Jarmuk

Nekoč živahna palestinska skupnost je postala simbol trpljenja v Siriji. (Foto - UNRWA)23. junij 2014 – Sirska vlada in uporniške skupine so po dolgih pogajanjih dosegle dogovor o premirju v palestinskem begunskem taborišču Jarmuk v bližini Damaska. Kot poroča BBC, je v mirovnem dogovoru zapisano, da bodo uporniki odprli glavne vhode v taborišče in ponovno vzpostavili osnovne storitve. Podpis mirovnega sporazuma vključuje predstavnike sirskega režima, uporniške skupine, ki deljujejo v Jarmuku, in številne palestinske frakcije. Kdaj bo dogovor začel veljati, še ni jasno, glede na pretekle izkušnje pa se bojijo, da sploh nebi obveljal. V preteklosti so namreč dogovori bili večkrat prekršeni.

»Prejeli smo zanesljive informacije, da so sirske oblasti in oborožene skupine v Jarmuku podpisale premirje. Pozdravljamo vsak dogovor, ki bi končal napade, omogočil človekoljubno pomoč in ustavil napade na civilste tako v Jarmuku kot tudi na celotnem območju Sirije,« je povedal tiskovni predstavnik Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Chris Gunness.

Sirija je zadnja tri leta ujeta v krvavo vojno med vladnimi silami in uporniki. V begunskem taborišču Jarmuk je od lanskega junija ujetih več kot 18.000 ljudi, primankuje jim hrane in zdravil, velik del taborišča pa je popolnoma porušen. Človekoljubne organizacije opozarjajo, da je zaradi lakote umrlo že več kot 100 ljudi, UNRWA pa že nekaj časa sporoča, da ne morejo razdeljevati hrane zaradi nenehnih spopadov in obstreljevanja v taborišču.

Vir: BBC News (pripravila: Mateja Robnik)