Največja iraška naftna rafinerija v rokah skrajnežev

Uporniki so sporočili, da se pohod na Bagdad nadaljuje. (Foto - BRENDAN SMIALOWSKI, Reuters Pictures)24. junij 2014, Bagdad - V pokolu na severu Iraka so pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil) po zdaj znanih podatkih ubili vsaj 55 ljudi. Obenem so popolnoma zavzeli največjo naftno rafinerijo v Badžiju, severno od Bagdada, poroča britanski BBC.

Pripadniki Isila so danes v številnih vaseh na severu Iraka ubili več deset ljudi. Po podatkih lokalne policije je v pokolu umrlo vsaj 55 ljudi, pri čemer sta med njimi po doslej znanih podatkih tudi dve deklici. Številne še pogrešajo, poročaSlovenska tiskovna agencija.

Hkrati so islamski skrajneži po desetih dneh dokončno zavzeli glavno in največjo naftno iraško rafinerijo v Baidžiju. Iraške varnostne sile so sicer nekajkrat uspele preprečiti ofenzivo skrajnežev, a tokrat so uporniki rafinerijo uspeli popolnoma zavzeti. Po besedah neimenovanega predstavnika upornikov bodo rafinerijo predali v upravljanje lokalnim prebivalcem, poroča STA.

Obenem so uporniki sporočili, da se pohod na Bagdad nadaljuje. Pripadniki Isila so, odkar so pred dvema tednoma začeli ofenzivo, zavzeli večje dele severno in zahodno od Bagdada, vključno z drugim največjim iraškim mestom Mosul.

Zavzeli so tudi vse mejne prehode s Sirijo in Jordanijo, prav tako pa se že približujejo največji hidroelektrarni v Iraku, Hadita, še poroča STA.

V rafineriji je bilo 15.800 delavcev in 100 tujih strokovnjakov, a večina je rafinerijo zapustila še pred napadom.

Kerry obiskal kurdsko regijo na severu Iraka

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes nenapovedano prispel v kurdsko avtonomno regijo na severu Iraka. Po napovedih naj bi se tam sestal s kurdskimi vodstvom in ga poskušal prepričati, da sodeluje pri sestavi nove iraške vlade, poroča STA.

Kerry se bo med drugim sestal z voditeljem iraških Kurdov Masudom Barzanijem. Ta je pred pogovori z ameriškim državnim sekretarjem sedanjega iraškega premiera Nurija al Malikija pozval k odstopu, saj naj bi bil »eden od odgovornih za to, kar se sedaj dogaja« v Iraku.

»V zadnjih 10 letih smo naredili vse, kar smo lahko ... za izgradnjo nove demokracije v Iraku, a žal nismo bili uspešni,« je še dejal.

Na vprašanje, ali si bodo iraški Kurdi prizadevali za neodvisnost, je dejal, da je »napočil čas, da Kurdi sami določijo svojo prihodnost in na ljudeh je, da odločijo, kam bomo šli«.

»Irak očitno razpada in očitno je, da je zvezna ali osrednja vlada izgubilo nadzor nad vsem,« je še dejal Barzani.

Vir: Delo