Posebni odposlanec Združenih narodov za Libijo upa, da bodo parlamentarne volitve vodile do večje politične stabilnosti

Tarek Mitri, posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN in vodja mirovne misije Združenih narodov v Libiji. (Foto - ZN)30. junij 2014 – Posebni odposlanec Združenih narodov za Libijo je pozdravil organizacijo parlamentarnih volitev in pozval vse državljane k sodelovanju na volitvah, za katere upa, da bodo pripomogle k večji stabilnosti v državi.

Tarek Mitri, posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN in vodja mirovne misije Združenih narodov v Libiji (UN Support Mission in Libya – UNSMIL), upa, da bodo volitve zaključile polemike glede prejšnjega Splošnega narodnega kongresa in spodbudile »novo dinamiko« v smeri sprejema ustave in oblikovanja bolj stabilne vlade. Slednjega bo nadomestil 200-članski Predstavniški svet oz. parlament, katerega Mitri vidi kot korak k demokratični tranziciji, kar je omogočilo zmanjšanje političnih napetosti in varnostni napredek.

Mitri je poudaril nujnost razvoja političnih institucij v Libiji, vrednih zaupanja svojih državljanov, ki bodo legitimne in odsevale raznolikost libijske družbe. Pohvalil je Nacionalno volilno komisijo za zelo dobro organizacijo volitev. Združeni narodi k organizaciji volitev prispevajo v obliki tehnične podpore. 

Pomembnost volitev se odraža v želji ljudstva po razpustitvi Splošnega narodnega kongresa in oblikovanju novega, ki naj bi državo popeljal v tretjo tranzicijsko fazo. Ljudje pričakujejo novo politično dinamiko brez nasprotovanj, ki delijo libijsko družbo in onemogočajo razvoj politično stabilne države.

Vir: UN News Centre (pripravila: Maruša Božič)