Eksplozija v severnem Maliju med mirovniki zahtevala žrtev in 6 ranjenih

(Foto - ZN)1. julij 2014 – Generalni sekretar Ban Ki-moon je zgrožen nad eksplozijo improvizirane eksplozivne naprave v severnem Maliju, ki je bila usodna za enega od mirovnikov Združenih narodov. 6 pripadnikov “modrih čelad” je bilo ranjenih.

Eksplozija je odjeknila včeraj in sicer kakšnih 30 km zahodno od Timbukta. Misija ZN za stabilizacijo v Maliju (MINUSMA) na tem območju zagotavlja zaščito civilistom, podpira nacionalni politični dialog in premirje ter nudi podporo državni oblasti.

Ban Ki-moon je družini žrtve izrazil globoko sožalje, tako kot tudi malijska vlada ter ljudje iz države Burkina Faso, od koder je bil mirovnik poklican. Poškodovanim mirovnikom je generalni sekretar zaželel čim hitrejše okrevanje.

“Zločin zagrešen nad osebjem Združenih narodov, ki so opravljali odredbe organizacije, ne bo oslabil posredovanja ZN v Maliju. Naš cilj je še vedno nuditi ljudem podporo in vložiti ves trud za dosego dolgotrajnega miru in stabilnosti v državi,” je povedal Ban Ki-moon.

Kljub začetnim napredkom v letu 2013, se je situacija na severu Malija od začetka letošnjega leta precej poslabšala. Nedavno nasilje, katerega tarča so ponavadi malijci in mednarodne varnostne sile, je prispevalo k občutni nezaščitenosti, ki ovira stabilizacijo države in nadaljevanje gospodarskega in razvojnega delovanja.

Vir: UN News Centre (pripravila: Mateja Robnik)