Visoki komisar ZN za begunce opozarja na humanitarno katastrofo v Srednjeafriški republiki

Slika je simbolična. (Foto - Telegraph)7. julij 2014 - Visoki komisar Združenih narodov (ZN) za begunce Antonio Gueterres opozarja na humanitarno katastrofo v državi, kjer že tri desetletja vlada nasilje in politična represija.

Dogajanje v Srednjeafriški republiki je zaskrbljujoče. Etnična, verska in regionalna nasprotja so posledica dolgoletnega izkoriščanja političnih elit ter slabega gospodarskega stanja Srednjeafriške republike.

Razmere so se poslabšale decembra 2012 s ponovnim izbruhom bojev med uporniškimi na eni ter vladnimi silami na drugi strani. Zaradi neprekinjenega nasilja, nedelujoče javne uprave ter katastrofalnega gospodarskega stanja je država že označena kot »failed state« oz. propadla država.

Varnostni svet ZN je avtoriziral ustanovitev mirovne misije MINUSCA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission), vendar bodo modre čelade na območje prispele šele septembra. Primarne naloge misije bodo:

  • zaščita civilistov;
  • podpora implementaciji tranzicijskega procesa;
  • ohranitev ozemeljske celovitosti;
  • varna in hitra dostava humanitarne pomoči;
  • zaščita osebja ZN;
  • promocija in zaščita človekovih pravic;
  • podpora vladavini prava;
  • razorožitev, demobilizacija in reintegracija ter repatriacija pripadnikov uporniških bojujočih skupin;
  • dodatne naloge, kot so reforma varnostnega sektorja, koordinacija mednarodne pomoči itd.

Trenutno za minimalno varnost skrbijo maloštevilni pripadniki misije Afriške unije (MISCA – International Support Mission to the Central African Republic) in pripadniki francoske vojske skupaj s policisti Srednjeafriške republike, ki za svoje delo pogosto ne prejmejo plačila.

Razvojni program ZN se v sodelovanju s Skladom ZN za graditev miru in Svetovno banko trudi za ponovno vzpostavitev primarnih javnih storitev v državi, kot npr. izplačilo plač javnim uslužbencem. Aurélien Agbénonci, predstavnik Razvojnega programa Združenih narodov v Srednjeafriški republiki, je dejal: »Možnosti za ohranjanje minimalnega reda in prava so majhne, če policisti in drugi odgovorni za svoje delo ne dobijo ustreznega plačila«.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon je že večkrat poudaril nujnost takojšnje skupne akcije za stabilizacijo varnostnih razmer v državi.

Vir: UN News Centre, RTV Slovenija, Minusca