Se bliža nova ofenziva na Gazo?

Izrael je ob meji s palestinskim ozemljem začel kopičiti rezerviste. (Foto - Ariel Schalit, AP Pictures)8. julij 2014, Gaza − Razmere na območju Gaze se še naprej zaostrujejo, pravzaprav so najhujše po novembru 2012. Obstreljevanje tako izraelske kot palestinske strani se je nadaljevalo tudi ponoči, poleg tega pa je Izrael ob meji s palestinskim ozemljem začel kopičiti rezerviste. Nekateri se tako bojijo, da se približuje že tretja večja izraelska ofenziva v šestih letih.

V odgovor na raketne napade s palestinskega območja je izraelska vojska ponoči obstreljevala najmanj 50 tarč v Gazi − po navedbah palestinske strani jih je napadla več kot 70 −, med njimi domovanja pripadnikov palestinskega gibanja Hamas, vojaška oporišča, izstrelišča raket in drugo infrastrukturo. Zdravniško pomoč zaradi ran in šoka je moralo v Gazi poiskati najmanj 17 civilistov.

Poleg tega je Izrael začel tudi mobilizacijo vojske za morebitno kopensko invazijo, poroča tiskovna agencija AP. Tudi predstavnik izraelske vojske je zgodaj davi potrdil, da so v bližino Gaze poslali približno 1500 rezervistov, ki bodo pripravljeni na morebitne kopenske napade, če bo treba, pa bodo v prihodnjih dneh mobilizirali še dodatne okrepitve.

Izraelska vojska je sporočila, da je cilj ofenzive z imenom Operation Protective Edge zadati udarec palestinskemu gibanju Hamas in narediti konec raketnim napadom na judovsko državo, ki so se zaostrili po ugrabitvi in umoru treh izraelskih najstnikov ter maščevalnemu umoru palestinskega najstnika. V zadnjih tednih je po navedbah izraelskih oblasti na njihovo ozemlje padlo skoraj 300 izstrelkov, med njimi samo včeraj 80, ki so povzročili gmotno škodo. Izrael se je odzval z vrsto raketnih napadov, med katerimi je v ponedeljek umrlo osem ljudi.

Izrael krivdo za novo zaostrovanje razmer na območju Gaze pripisuje Hamasu. Kot je napovedal tiskovni predstavnik vojske, podpolkovnik Peter Lerner, bodo izraelske sile svojo misijo nadaljevale, dokler se jim bo zdelo potrebno. »Na naši strani ne pričakujemo, da bo operacija kratka,« je dejal. Dodal je še, da bo izraelska vojska postopoma poostrila napade na Hamas, kar so včeraj odobrile izraelske oblasti, ki pa kljub temu niso podprle bombardiranja tolikšnih razsežnosti kot leta 2012 ali kopenske ofenzive, kot je bila tista med letoma 2008 in 2009, ko je umrlo več kot 1400 Palestincev.

Analitiki menijo, da si izraelski premier Benjamin Netanjahu tokrat noče privoščiti večjega zaostrovanja, in to pojasnjujejo z dejstvom, da je mobilizacija vojske tokrat majhna − leta 2012 je Izrael na primer vpoklical 50.000 vojakov, tokrat pa po navedbah Al Džazire le 1500. Vseeno je Netanjahu pod vse večjim pritiskom tako prebivalcev juga Izraela kot svoje stranke, naj Hamasu zada resnejši udarec.

Palestinsko gibanje je nanj oziroma vsaj na njegov poskus, kot trdi, pripravljeno. V odzivu na poostreno izraelsko bombardiranje je Hamas namreč sporočil, da je Izrael prestopil rdečo črto, zaradi česar bo plačal. »Če te politike ne neha, se bomo odzvali s širjenjem radija naših napadov do točke, zaradi katere bo sovražnik presenečen,« je po navedbah AFP zagrozilo vojaško krilo Hamasa, Brigade Ezadina Al Kasama. Opozorilo je tudi, da naj Izrael, če bo zaostril napade na Gazo, pričakuje hude izgube. »Sionistični sovražnik se mora zavedati, da se bodo ob prihodnji vojni v Gazi vse druge zdele kot prijeten sprehod, saj bodo njegove izgube tokrat večje od pričakovanih.«

Palestinski voditelj Mahmud Abas pa je danes od Izraela zahteval takojšnjo ustavitev letalskih napadov na Gazo. Mednarodno skupnost je pozval k posredovanju za prekinitev spirale nasilja, ki bi v regiji lahko povzročila še več uničenja in nestabilnost. Palestinsko vodstvo je glede tega že poklicalo več arabskih voditeljev, piše STA. 

Vir: Delo