Na afganistanski policijski akademiji diplomiralo 51 policistk

Brigadirka Gordana Garašić, poveljnica in svetovalka za enakopravnost spolov v Natovi misiji ISAF. (Foto - splet)Kabul, 15. julij 2014 - Brigadirka Gordana Garašić, poveljnica in svetovalka za enakopravnost spolov v Natovi misiji ISAF (The International Security Assistance Force in Afghanistan) se je udeležila slovesnosti podelitve diplom novopečenim pripadnicam Afganistanske nacionalne policije (ANP).

Brigadirka Garašić je izkazala čast 51 ženskam, ki so končale usposabljanje za delo policista. V svojem govoru jim svetovala, naj v prihodnosti spoštujejo profesionalne standarde, ostanejo aktivne članice skupnosti ter s slednjim vzpostavijo dober vzgled za vse ostale, ki jim bodo sledile. Poudarila je pomembnost vključitve žensk v vse vidike družbe ter nadaljevala z osebno zgodbo svojega naroda. »Prihajam iz države, ki jo je v boju za neodvisnost prizadela grozovita vojna, vendar pa nam je uspelo z aktivno participacijo vseh članov družbe. Ženske v vojski in policiji so in bodo še naprej veliko prispevale k blagostanju in varnosti družbe,« je zaključila brigadirka Garašić. Izrazila je svojo podporo in jim zaželela vse najboljše.

Prisotne je nagovoril tudi poveljnik Natove misije za usposabljanje NTM-A (NATO Training Mission Afghanistan), kanadski brigadir Simon Hetherington, ki je novim pripadnicam priznanja tudi podelil.

Oba govorca sta spremljala njuna afganistanska kolega z istimi funkcijami, major Seiliab, zadolžen za usposabljanje v ANP, ter brigadirka Sharifa Rosuly, podpoveljnica za usposabljanje v ANP in vodja oddelka za ženske zadeve in človekove pravice. Slednja je rekrutirale diplomirane policistke, zaradi česar jih vidi kot svoje varovanke. Upa, da se bodo tudi v prihodnosti ženske lahko razvijale oz. napredovale v različnih spektrih družbe, kot so medicina, inženirstvo ter podobno.

Izmed 51 diplomantk jih je 26 končalo osemtedenski začetni tečaj za usposabljanje, katerega nadzorujejo svetovalci Afganistanskih ženskih policijskih sil. Tečaj udeleženke pripravi na obveznosti dela policista in je podoben usposabljanju, ki ga izvajajo na policijskih akademijah v Združenih državah Amerike. Preostalih 25 diplomirank pa je končalo štirimesečni specialni tečaj za podčastnike.

Trenutno policijskim silam Afganistana služi okoli 2000 žensk. Rosuly si želi še povečati število, in sicer na 5000 na koncu leta 2014. »Biti policistka je zelo pomembno tudi zaradi dela z moškimi kolegi. Policistka in policist sta kot dve krili letala – če se eno zlomi, bo letalo strmoglavilo,« je zanimivo svojo misel zaključila brigadirka Rosuly.

Vir: ISAF NEWS