Izrael seje smrt tudi s kopensko ofenzivo

Prebivalci Gaze poročajo o silovitem obstreljevanju od mesta Rafa pa do severa enklave. (Foto - Amir Cohen, Reuters Pictures)18. julij 2014, Gaza − Izrael je sinoči zaostril vojaško kampanjo proti palestinskemu gibanju Hamas in kljub pozivom mednarodne skupnosti k premirju na območju Gaze sprožil kopensko ofenzivo. Ta je že zahtevala krvni davek.

Po zadnjih informacijah, ki jih navaja Reuters, je bilo vse od sinočnjega začetka izraelske kopenske ofenzive v Gazi ubitih 19 Palestincev, s čimer je število smrtnih žrtev tokratnega zaostrovanja odnosov med Izraelom in Hamasom preseglo 260, najmanj 1920 je ranjenih. Po podatkih Palestinskega centra za človekove pravice s sedežem v Gazi je več kot 80 odstotkov žrtev civilistov.

Prva smrtna žrtev konflikta je padla tudi na izraelski strani − ubit je bil namreč izraelski vojak, še dva sta ranjena.

Iz Gaze je o začetku izraelske kopenske ofenzivesinoči poročal naš novinar Boštjan Videmšek. »V Gazo je vdrlo več deset izraelskih tankov. Istočasno so izraelske sile Gazo bombardirale z morja in iz zraka,« je zapisal in dodal: »Na severu palestinske enklave so izključili elektriko, zato je mogoče sklepati, da se bo ofenziva še zaostrila.«

Čeprav so Izraelci ves čas zanikali, da bo do kopenske ofenzive prišlo, so po desetih dneh letalskih napadov in Hamasovega raketiranja Izraela naredili prav to. To je katastrofalna novica, ni pa nepričakovana, pravi naš poročevalec. »Kot kaže, je v izraelskem vladnem kabinetu prevladala volja najbolj skrajne in militantne desnice.«

Izrael: Cilj je uničenje predorov, ne Hamasa

Prebivalci Gaze po navedbah Reutersa danes poročajo o silovitem obstreljevanju od mesta Rafa pa do severa enklave. Ob meji so menda potekali tudi spopadi. Več raket je od začetka kopenske ofenzive priletelo tudi v judovsko državo − nekaj jih je eksplodiralo, druge je prestregel izraelski sistem protiraketne obrambe.

Izrael je zadnjo večjo ofenzivo v Gazi sprožil med tritedensko vojno konec leta 2008 in na začetku leta 2009, ko je umrlo 1400 Palestincev in 13 Izraelcev. Časovnega okvirja tokratne operacije niso navedli, je pa Izrael nakazal, da bo invazija omejena predvsem na sistem predorov, ki Gazo povezujejo z Izraelom. Premier Benjamin Netanjhu je vojski namreč ukazal, naj uniči predore, ki jih pripadniki skrajnega palestinskega gibanja uporabljajo za prehod v judovsko državo.

Izraelska vojska je tudi sporočila, da bo tokratna operacija vključevala pehoto, oklepnike, topništvo in obveščevalce, ki jim bodo podporo nudila letala in mornarica. Za operacijo, katere cilj je Hamasu zadati hud udarec ter uničiti njegovo vojaško in logistično infrastrukturo, so vpoklicali še dodatnih 18.000 rezervistov. Predstavnik izraelske vojske je še sporočil, da namen ofenzive ni strmoglaviti Hamas.

Hamas svari pred posledicami ofenzive

Hamas se je na izraelsko kopensko ofenzivo sinoči odzval s svarilom, češ da bodo »posledice tega nespametnega dejanja grozljive«, piše Reuters, vodja Hamasa Kaled Mašal pa je danes za AFP dejal, da je izraelska kopenska ofenziva obsojena na propad. Na začetek izraelske kopenske ofenzive na območje Gaze se je danes odzval tudi palestinski voditelj Mahmud Abas, ki je opozoril, da bo izraelska ofenziva na območju Gaze povzročila še več prelivanja krvi.

Na drugi strani je izraelsko ofenzive veselo pozdravilo skrajno palestinsko gibanje Islamski džihad, jesinoči poročal naš novinar na terenu. Preko Twitterja so sporočili, da je to tisto, na kar so čakali.

Na izraelsko kopensko ofenzivo se je že odzval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je izrazil obžalovanje, ker se je spopad zaostril, in Izrael pozval, naj naredi veliko več za zaščito življenj palestinskih civilistov. Iz jordanskega predstavništva pri ZN so sporočili, da zahtevajo izredno zasedanje varnostnega sveta. Srečanje bi lahko potekalo že danes popoldne, poroča AFP.

Odzval se je tudi že ameriški zunanji minister John Kerry, ki je Izrael pozval, naj omeji kolateralno škodo in naj bo pri svojih kopenskih napadih v palestinski enklavi natančen. Kerry je po pisanju STA v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem potrdil pravico Izraela do samoobrambe, vendar obenem pozval k čim prejšnjemu koncu sovražnosti in obnovi premirja s Hamasom iz leta 2012. Izrazil je tudi podporo mirovnemu posredovanju Egipta in poudaril, da mora načrt za premirje čim prej sprejeti tudi Hamas.

Vir: Delo