Ban Ki Mun ofenzivo Izraela na Gazo označil za "krvoločno dejanje"

Ban Ki-moon. (Foto - Matej Povše)21. julij 2014 - Po enem izmed najbolj krvavih dni od začetka izraelske vojaška operacije v Gazi, v nedeljo je bilo ubitih najmanj 110 ljudi, je Varnostni svet ZN-a zahteval takojšnjo ustavitev nasilja.

Do poziva prihaja po tem, ko je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun davi prispel v Doho, kjer je zahteval premirje, izraelsko ofenzivo na Gazo pa je označil za "krvoločno dejanje". "Ko sem bil na poti do Dohe, so izraelski napadi v Šeaiji pobili več deset civilistov, med njimi otrok. Obsojam to okrutno dejanje. Izrael se mora maksimalno zadrževati in narediti veliko več za zaščito civilistov ter mora spoštovati humanitarno pravo," je dejal Ban.

Dodal je, da je "Gaza odprta rana in moramo njeno krvavitev zaustaviti takoj. Veliko preveč nedolžnih umira in živi v nenehnem strahu." Ban Ki Mun je imel v Dohi skupno novinarsko konferenco z zunanjim ministrom Katarja Halidom Al Atijahom, ki je predstavil pogoje Hamasa za sprejetje premirja. Hamas želi konec osemletne blokade Gaze, odprtje mejnega prehoda z Egiptom, izpustitev zapornikov zajetih med trajajočo ofenzivo in vključitev Turčije ter Katarja v pogajanja o premirju.

V predoru ubili najmanj 10 palestinskih vojakov

Medtem je vojaško krilo Hamasa brigade Kasam zatrdilo, da so zajele izraelskega vojaka, kar pa je izraelska vojska zanikala. Izraelska vojska je sporočila, da je v ponedeljek v predoru, ki iz Gaze vodi v južni del Izraela, ubila najmanj deset Palestinskih vojakov.

Izredno zasedanje ZN-a

V New Yorku pa se je ob najbolj krvavem dnevu izraelske ofenzive na območju Gaze na izrednem zasedanju za zaprtimi vrati sestal Varnostni svet ZN-a. Predsedujoči, ruandski veleposlanik Eugene-Richard Gasana, je 15-članski Varnostni svet pozval k vrnitvi k sporazumu o prekinitvi ognja, ki sta ga novembra 2012 sklenila Izrael in skrajno palestinsko gibanje Hamas.

Članice VS v izjavi tudi pozivajo k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, še posebej k zaščiti civilistov, ter izpostavljajo nujnost izboljšanja humanitarnih razmer na območju Gaze.

Krvava nedelja v Gazi

V nedeljo se je najhujši izraelski napad zgodil v soseski Šejaija. Po silovitem izraelskem bombardiranju iz zraka in s topovi so trupla ležala raztresena na ulicah, medtem ko si je več tisoč ljudi skušalo poiskati varno zatočišče v lokalni bolnišnici, ki je že tako prenatrpana z ranjenci. Umrlo je najmanj 100 Palestincev in 13 izraelskih vojakov, med njimi dva Američana.

V zračni in kopenski ofenzivi Izraela na Gazo, ki traja 13 dan, je do zdaj umrlo najmanj 500 Palestincev in 18 izraelskih vojakov. Med žrtvami je večina civilistov.

Polovica žrtev otrok

Vojaško posredovanje je zahtevalo svoj davek tudi med otroci in študenti. Kot je zapisala palestinska tiskovna agencija Maana News, je kar polovica vseh žrtev otrok in študentov, v vojaških napadih jih je bilo sicer ranjenih 2.385. Okoli pol milijona mladostnikov ima zaradi izraelske ofenzive duševne posledice zaradi travmatičnega dogodka. Po poročanju ministrstva za izobraževanje v Gazi je bilo v izraelskem obstreljevanju uničenih več kot sto šol, vrtec, fakultet in drugih visokošolskih institucij.

Prelivanje krvi se nadaljuje

Bolnišnični viri v Gazi so sporočili, da so v ruševinah neke hiše na jugu območja Gaze odkrili trupla 16 Palestincev, ki so bili ubiti v izraelskem letalskem napadu v nedeljo. Število ubitih Palestincev v 14-dnevni izraelski ofenzivi je s tem naraslo na 501.

ZDA podpirajo pravico Izraela do samoobrambe

Ameriški predsednik Barack Obama je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem ponovno izrazil podporo pravici Izraela do samoobrambe, vendar pa je tokrat pozval tudi k takojšnjemu premirju.

Netanjahu je na novinarski konferenci Izrazil obžalovanje zaradi mrtvih civilistov, vendar krivdo pripisal Hamasu in dejal, da bodo kopensko operacijo nadaljevali dokler bo ta potrebna. Izraelci želijo uničiti podzemne predore med Gazo in Izraelom, za kar naj bi potrebovali še dva do tri dni.

Vir: RTV SLO