Združeni narodi pozivajo k ustavitvi nasilja v Libiji

Slika je simbolična. (Foto - Reuters)21. julij 2014 - Predstavniki misije ZN v Libiji UNSMIL (The UN Support Mission in Libya) pozivajo k prekinitvi nasilja v libijski prestolnici Tripoliju, kot tudi v Bengaziju in drugih delih države, iz katere poročajo o številčnih smrtnih žrtvah nasilnih spopadov.

Mediji poročajo, da so spopadi med nasprotnimi milicami izbruhnili zaradi nadzora nad glavnim letališčem Libije. Posledica boja za nadzor je bilo vsaj sedem smrtnih žrtev, spopade pa opisujejo kot najhujše zadnjih šestih mesecev.

Predstavnik misije ZN je v izjavi za javnost vlado Libije, druge politične sile in oborožene skupine pozval k ustavitvi nasilja nad civilisti. V izjavi izpostavljajo politični dialog kot edino legitimno sredstvo za dosego nacionalne sprave in prioritetnega sporazuma o oblikovanju državnih institucij, ki bodo temeljile na vladavini prava. Intenzivno obsojajo uporabo sile za dosego političnih ciljev.

Libija, v kateri poteka demokratična tranzicija že od smrti dolgoletne vodje Mohameda Gadafija leta 2011, je trenutno ponovno zaznamovana s političnimi napetostmi. Na drugi strani pa smo v vzhodnem delu države priča varnostnemu razvoju.

Vir: UN News Centre