Neodvisna volilna komisija Afganistana se pripravlja na izvedbo revizije oddanih glasovnic predsedniških volitev

Ján Kubiš, posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN ter vodja podporne misije ZN v Afganistanu. (Foto - ZN)22. julij 2014 - Višji uradniki Združenih narodov (ZN) v Afganistanu so pozdravili začetek dela Neodvisne volilne komisije (v nadaljevanju: Komisija). Slednja bo implementirala revizijo, s pomočjo katere bodo poskušali rešiti polemike glede predsedniških volitev v državi.

Ján Kubiš, posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN ter vodja podporne misije ZN v Afganistanu (UNAMA – UN Assistance Mission in Afganistan), je na novinarski konferenci v Kabulu oznanil, da Komisija že razpravlja o načinih hitre implementacije rešitev za revizijo oddanih glasovnic.

Revizijski načrt, predlagan s strani državnega sekretarja ZDA Johna Kerrya, je bil predstavljen v soboto na novinarski konferenci, na kateri sta bila prisotna oba predsedniška kandidata, Abdullah Abdullah in Ashraf Ghani, kot tudi prej omenjeni državni sekretar ZDA ter Kubiš.

Oba predsedniška kandidata sta več tednov zahtevala polno preiskavo resnih in verodostojnih obtožb goljufij na volitvah.

Revizijski načrt vsebuje popolno preiskavo volilnih rezultatov predsedniških volitev, ki so potekale 14. junija. Slednje obsega pregled okoli 8 milijonov oddanih glasovnic, kar bo potekalo pod nadzorom državnih, kot tudi mednarodnih opazovalcev. Del načrta je tudi oblikovanje vlade narodne enotnosti.

V nedeljo so predstavniki misije UNAMA posredovali Komisiji in Neodvisni volilni pritožbeni komisij (IECC) potrjen revizijski okvir in postopke.

ZN bodo Komisiji pri izvajanju revizijskega načrta nudili svetovanje in dobre usluge. Dodatno podporo pa so ponudili tudi v obliki posebnega odposlanca Oddelka za politične zadeve ZN Craiga Jennessa, ki opravlja delo direktorja Oddelka za volilno pomoč.

Vir: UN News Centre