Ban Ki Mun: »Ta norost se mora nehati«

Ban Ki Moon je ponovil poziv k takojšnji prekinitvi ognja in dejal, da je »izjemno osupel zaradi grozljivega stopnjevanja nasilja in izgube več sto življenj palestinskih civilistov od prekršitve humanitarne prekinitve ognja 1. avgusta«. (Foto - Matej Povše)3. avgust 2014, New York - Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je ostro obsodil današnji izraelski napad na šolo ZN na območju Gaze, pri čemer je bilo ubitih najmanj deset ljudi. Gre za zločin, »ta norost pa se mora nehati«, je pozval.

Gre že za tretji napad v zadnjih desetih dneh na kako šolo, ki jo na območju Gaze, ki jo vodijo Združeni narodi in v katerih so zatočišče poiskali številni palestinski begunci. Današnji napad na šolo Agencije ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v Rafi je bil »nova surova kršitev mednarodnega humanitarnega prava,« je ocenil Ban, kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Ban je opozoril, da izraelsko vojsko vseskozi obveščajo, kje so položaji Združenih narodov, kamor se je zateklo več tisoč palestinskih beguncev.

Pozval je k takojšnji preiskavi »te in drugih kršitev mednarodnega prava«, tiste, ki so odgovorni za to, pa je treba pripeljati pred roko pravice. »Gre za moralni zločin in kaznivo dejanje,« je poudaril, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ban Ki Mun je ponovil poziv k takojšnji prekinitvi ognja in dejal, da je »izjemno osupel zaradi grozljivega stopnjevanja nasilja in izgube več sto življenj palestinskih civilistov od prekršitve humanitarne prekinitve ognja 1. avgusta«.

»Nadaljevanje spopadov je zgolj dodatno poslabšalo humanitarno in zdravstveno krizo v Gazi,« je še ocenil generalni sekretar ZN.

Že 27 dni trajajoči konflikt je po podatkih palestinskih virov terjal že 1766 palestinskih življenj, večinoma civilistov. Ubitih je bilo tudi 66 Izraelcev, od tega 64 vojakov, še navaja AFP.

Vir: Delo