V Gazi znova napoved tridnevnega miru

Mirno jutro na območju Gaze. (Foto - DAVID BUIMOVITCH, AFP Photo)11. avgust 2014, Gaza – Minuto čez polnoč se je na območju Gaze jek orožja spet prelevil v napeti mir. Začasna prekinitev ognja je nova priložnost, da bi predstavniki Palestincev in Izraelcev končali več kot mesec dni trajajoče nasilje, ki je doslej na obeh straneh zahtevalo več kot dva tisoč življenj.

Z napovedjo tridnevnega miru so se v ospredje znova prebili pozivi k neposrednim pogajanjem v Kairu, od katerih je izraelska delegacija odstopila v petek, ko je znova prevladalo orožje. Nekaj ur po polnoči, ko se je Gaza prebudila v razmeroma mirno jutro, so se Izraelci vrnili v Egipt.

Vztrajanje tako ene kot druge strani pri svojih zahtevah napoveduje naporna pogajanja, ki so v preteklih tednih obrodila pičle sadove. Sami Abu Zuhri, tiskovni predstavnik Hamasa, je opozoril, da je tokratni krog pogajanj nemara »zadnja priložnost« za sklenitev trajnega premirja, ki ga palestinsko gibanje med drugim pogojuje z odpravo blokade Gaze. »Te zahteve so povsem razumne. Gre za pravico palestinskega ljudstva, ki si želi živeti brez blokade, stradanja in prepovedi potovanja,« je zaAFP v nedeljo povedal vodja Hamasa Haled Mešal, ki je zatrdil, da se temu cilju ne nameravajo dopovedati.

»V primeru izraelskega zavlačevanja ali nadaljevanja agresije so se Hamas in druge palestinske frakcije pripravljene upreti tako na terenu kot v politiki.« Visoko število žrtev med civilisti - po zadnjih podatkih je umrlo 1939 Palestincev, med katerimi je bilo skoraj 80 odstotkov civilistov - je bilo po njegovih besedah »neizbežno«. »Nobeno ljudstvo se ni rešilo okupacije, ne da bi plačalo ceno. Alžirci so plačali z 1,5 milijona življenji, Vietnamci s 3,5 milijona,« je pojasnil in dodal, da je najpomembnejši izid tokratne morije ta, da so pozive po odpravi osemletne blokade Gaze delno podprle tudi ZDA in Evropa.

Nov status quo

Izraelska vlada je na omilitev blokade pripravljena pristati, a le ob popolni razorožitvi vseh skrajnih gibanj, ki delujejo na območju. Palestinski aktivist za človekove pravice Mustafa Barguti je do zahteve izraelske vlade kritičen. »Premier Benjamin Netanjahu poskuša vzpostaviti nov status quo. Zakaj razorožitev le na eni strani? Izrael ne poskuša razorožiti Hamasa, ampak palestinsko ljudstvo«.

Medtem ko so se v mirnem Kairu politični predstavniki Izraelcev in Palestincev pripravljali na nov »spopad« za pogajalsko mizo, so se nekaj sto kilometrov stran prebivalci Gaze soočali s posledicami krutega spopada na terenu. Pred šolami Združenih narodov so se v ponedeljek zjutraj gnetli avtomobili in oslovske vprege. »Pogledat gremo, kaj se je zgodilo z našo hišo. Odhajamo le čez dan, ponoči se bomo vrnili sem,« je povedal 58-letni Hikmat Ata, eden od 200.000 Palestincev, ki so se v zadnjem mesecu zatekli v šole ZN.

Tako egiptovska vlada kot generalni sekretar ZN Ban Ki Mun sta sprti strani pozvali, naj najdeta trajnejšo rešitev in omogočita obnovo Gaze, ki je zaradi izraelskega obstreljevanja popolnoma opustošena - pred nasiljem je zbežalo pol milijona ljudi, 60.000 jih je ostalo brez strehe nad glavo. Poškodovane so ceste, kanalizacijski sistemi, motena je preskrba z vodo in elektriko. Hromeči strah, da se bo trhlo premirje znova sesulo v prah, pa je še kako prisoten.

Vir: Delo