Kijev: Porošenko in Putin dosegla dogovor o prekinitvi ognja

Vladimir Putin in Petro Porošenko med nedavnim srečanjem v Minsku. (Foto - Sergei Bondarenko, Reuters)3. september 2014, Kijev, Moskva − Tako iz Moskve kot iz Kijeva prihajajo spodbudne informacije o reševanju krize na vzhodu Ukrajine. Iz urada tamkajšnjega predsednika so namreč sporočili, da sta Petro Porošenko in njegov ruski kolega Vladimir Putin dosegla trajni dogovor o prekinitvi spopadov, poroča Reuters.

Pred tem je tiskovni predstavnik Krmelja Dmitrij Peskov sporočil, da sta stališči ruskega in ukrajinskega predsednika Putina in Porošenka glede reševanja krize v Ukrajini zelo podobni. Predsednika sta namreč po telefonu znova razpravljala o ukrepih za prekinitev spopadov med ukrajinsko vojsko in uporniki z vzhoda Ukrajine ter končanje krize in pri tem ugotovila, da se njuna pogleda na to, kaj bi morali storit, da bi čim prej ustavili prelivanje krvi, precej ujemata, poroča agencija Interfax. Kot je še dejal Peskov, sta voditelja razpravljala tudi o humanitarni krizi v Ukrajini.

Putin in Porošenko sta o reševanju krize v Ukrajini sicer razpravljala že prejšnji teden, ko sta se ob robu vrha carinske unije Rusije, Belorusije in Kazahstana sestala v beloruskem glavnem mestu Minsk. Takratni pogovori so se sicer končali brez konkretnega napredka, saj državnikoma ni uspelo doseči ne dogovora o končanju konflikta na vzhodu Ukrajine ne o izboljšanju ohlajenih odnosov med državama. Po srečanju je Porošenko sporočil, da so nekaj rezultatov dosegli, a pomembnejših kompromisov niso sklenili, ruski predsednik pa je izrazil pripravljenost Moskve, da bo storila vse za mirovni proces v Ukrajini, če se bo ta začel.

Putin in Porošenko sta se dogovorila tudi za obnovitev pogovorov tako imenovane kontaktne skupine, v kateri poleg obeh držav sodelujejo še Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in uporniki z vzhoda Ukrajine. Skupina se je znova sestala v ponedeljek. Čeprav so nekaj napredka dosegli, dogovora še niso sklenili in so nadaljevanje pogovorov preložili na petek, ko bo beseda po poročanju Rie Novosti predvidoma tekla predvsem o prekinitvi spopadov in izmenjavi zapornikov.

Vir: Delo