Prekinitev ognja v Ukrajini vztraja, a visi na nitki

Prekinitev sovražnosti spoštujeta obe strani. (Foto - Maxim Shemetov, Reuters Pictures)7. november 2014, Kijev − Razrvanemu vzhodu Ukrajine se po skoraj petih mesecih konflikta, kot kaže, naposled obetajo mirnejši časi. Potem ko so predstavniki sprtih strani na včerajšnjem srečanju kontaktne skupine v Minsku podpisali sporazum o prekinitvi sovražnosti, je orožje postopno potihnilo. Kot je davi sporočil vodja ukrajinske nacionalne garde, prekinitev sovražnosti tudi danes spoštujeta obe strani, čeprav po nekaterih drugih navedbah že visi na nitki.

Čeprav je bilo včeraj še slabo uro po uveljavitvi prekinitve ognja ponekod slišati strele, uporniki pa so sporočili, da so ukrajinske posebne enote še naprej bombardirale mesta in njihove položaje v regiji Doneck. sta sprti strani zatem le začeli upoštevati dogovor, ki so ga v beloruskem glavnem mestu ob prisotnosti ruskih pogajalcev in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) podpisali njuni voditelji. »Od danes zjutraj kršitev ni bilo ne na naši strani ne na strani teroristov,« je po poročanju agencije Intefax dejal poveljnik ukrajinske nacionalne garde Stepan Poltorak in pri tem za upornike za upornike z vzhoda Ukrajine uporabil izraz, ki ga uporablja tudi vlada v Kijevu. Prekinitev ognja je začela veljati ob šesti uri zvečer po lokalnem času, ko so morale ukrajinske vojaške sile v skladu z ukazom predsednika Petra Porošenka ustaviti sovražnosti.

A prekinitev sovražnosti menda že stoji na trhlih nogah. Tako ena kot druga stran sta druga drugo obtožili, da krši sporazum. »Premirje ni spoštovano v celoti, napadi in spopadi se nadaljujejo,« je po poročanju agencije Ria Novosti dejal premier samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksander Zaharčenko. Vseeno je napovedal, da bodo uporniki danes začeli z izpuščanjem ukrajinskih vojnih ujetnikov in izrazil pričakovanje, da bo kijevska stran izpolnila svoj del dogovora in enako ravnala v ponedeljek.

Tudi predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrij Lisenko je dejal, da je vojska danes zabeležila več uporniških provokacij.

Sporazum bo nadzoroval Ovse

Podrobnosti sporazuma v 12 točkah, prvega, ki sta ga podprla tako Kijev kot Moskva, še niso znane, a po navedbah tako ene kot druge strani vsebuje oblikovanje humanitarnega koridorja za begunce in pomoč, izmenjavo ujetnikov in začetek obnove prizadetih območij. Po pričakovanjih bosta obe strani danes začeli tudi umikati svoje enote z območij večjih spopadov. Nadzor nad izvajanjem sporazuma bo prevzel Ovse.

To sicer ni prva prekinitev ognja med sprtima stranema − o eni so se dogovorili že junija, a je zdržala le nekaj dni. Posredniki v sporu upajo, da bodo tokrat drugače in da bodo z včeraj podpisanim sporazumom tlakovali pot k trajnejšemu premirju. A pogajalce čaka še veliko dela. Med drugim se namreč še vedno niso dokončno dogovorili o prihodnjem statusu regij Doneck in Lugansk. Čeprav so uporniki na začetku tedna omilili svoje zahteve in sporočili, da se zavzemajo le za večjo avtonomijo, so včeraj obrnili ploščo − njihov vodja iz Luganska je sporočil, da s podpisom protokola ne odstopajo od želje po ločitvi od Kijeva.

Kljub umirjanju razmer v Ukrajini nove sankcije proti Rusiji

Kljub podpisu sporazuma o prekinitvi spopadov na vzhodu Ukrajine, se je Evropska unija sinoči odločila za zaostritev gospodarskih sankcij proti Rusiji. Med drugim namerava zaostriti že obstoječe sankcije, uvedene julija, piše STA. Še več posameznikov so doletele prepovedi potovanj in zamrznitev premoženja, prav tako pa je EU ruskim naftnim in obrambnim podjetjem še bolj otežila dostop do finančnih trgov.

Nove evropske sankcije bodo uradno uvedene v ponedeljek, vse podrobnosti o posameznikih in podjetjih, ki so njihove tarče, pa bodo razkrite dan pozneje. Sankcije naj bi prizadele ruski obrambni, energetski in finančni sektor.

Rusko zunanje ministrstvo je po poročanju agencije Interfax danes sporočilo, da se bodo na morebitne nove sankcije v Moskvi odzvali.

EU je sicer obljubila, da bo sankcije odpravila, če se bo izkazalo, da se Rusija iskreno zavzema za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine. Enako so zatrdile ZDA, ki prav tako uvajajo strožje sankcije, dodajaSTA.

Vir: Delo