Turški vojski dovolili posredovanje v Siriji in Iraku

Ankara je nakazala, da je pripravljena aktivneje poseči v dogajanje v Siriji in Iraku in se morda tudi pridružiti tako imenovani koaliciji voljnih proti Islamski državi. (Foto - Burhan Ozbilici, AP Pictures)3. oktober 2014, Ankara − Po več mesecih nemega opazovanja pustošenja skrajne sunitske milice Islamska država (IS) po sosednjih Siriji in Iraku je Turčija v zadnjih dneh obrnila ploščo in sprejela odločitev, da je pripravljena aktivneje poseči v dogajanje.

Turški parlament je z 298 glasovi za in 98 proti podprl odlok, s katerim je vlado pooblastil za avtorizacijo turškega vojaškega posredovanja v Siriji in Iraku ter tujim vojaški silam omogočil, da ozemlje Turčije uporabijo kot izhodiščno točko za morebitne operacije proti IS. Mandat bo začel veljati jutri in bo trajal leto dni.  

»Grožnja Turčiji je dobila nove razsežnosti. Naša dolžnost je, da ukrepamo in naše državljane zaščitimo v okvirih mednarodnega prava,« je povedal obrambni minister İsmet Yılmaz, ki pa je nekaj ur pred glasovanjem poudaril, da zelena luč posredovanju nujno ne pomeni tudi takojšnega ukrepanja vojske. Na vrhu seznama prioritet je predvsem vzpostavitev varnih območji znotraj Sirije, kjer bi lažje zagotovili humanitarno pomoč Sircem, zaprtje zračnega prostora nad temi območji ter podporo Svobodni sirski vojski v Turčiji.

Yılmaz je ponovil stališče turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, da se je Turčija sicer pripravljena zoperstaviti pripadnikom Islamske države in drugim skrajnim skupinam, a da njihov cilj ostaja strmoglavljenje režima Bašarja al Asada. »Sirski režim je glavni vir, od koder se napaja ISIL [Islamska država],« je povedal  Yılmaz. Dogodki v Iraku po njegovih besedah dokazujejo, da se je treba krize v regiji lotiti celovito. »Regija bo zapadla v še globlji konflikt, če mednarodna skupnost ne bo naredila odločnih korakov.«

Odlok o posredovanju sta podprli tako Erdoğanova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), ki ima v rokah večino, kot opozicijska Stranka nacionalističnega gibanja, proti njemu pa sta glasovali opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) in kurdska Ljudska demokratska stranka (HDP). Prepričani so, da cilj posredovanja ni boj proti IS, temveč strmoglavljenje Asadovega režima, vojne s Sirijo pa si ne želijo. »Turčije preprosto nočemo potisniti v ta ogenj,« je pojasnil predstavnik stranke CHP Akif Hamzaçebi.

Kritičen je tudi Ertuğrul Kürkçü iz stranke HDP, ki je dejal, da se Turčija na ta način le šopiri. »Nemo ste opazovali pokole IS. Nobenih težav niste imeli, vse dokler IS ni na muho vzel Barack Obama. Vi ste bili tisti, ki ste podpirali IS in jo še vedno podpirate,« je po poročanju turškega spletnega portala Hürriyet povedal Kürkçü.

Vir: Delo