Varnostnega sveta dejanja IS ne plašijo, ampak utrjujejo v odločnosti

Varnostni svet ZN. (Foto - ZN)5. oktober 2014 - Ameriški predsednik Barack Obama je v petek ostro obsodil surovi umor 47-letnega Britanca Alana Henninga in obljubil, da bodo ZDA sodelovale z Veliko Britanijo in drugimi zavezniki za kaznovanje morilcev Islamske države (IS) in njeno uničenje. IS je v petek objavila videoposnetek Henningovega obglavljenja.

To je že četrti objavljeni videoposnetek, v katerem nastopa zamaskirani terorist IS z britanskim naglasom. Ta najprej grozi državam, ki napadajo IS, nato pa začne obglavljat žrtev.

Video obglavljenja do konca ne pokaže. Terorist, ki mu v Veliki Britaniji pravijo Džihad John, je doslej podobno ubil ameriška novinarja Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa ter britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa.

IS je že zagrozila s podobnim umorom ameriškega talca Petra Kassiga. Kassig je v Siriji delal za humanitarno organizacijo Sera. Ugrabili so ga 1. oktobra 2013. V ujetništvu se je spreobrnil v islam, torej IS načrtuje umor muslimana. Danes 26-letni Kassig je služil v Iraku od aprila do julija 2007 kot član posebnih enot kopenske vojske rangerjev. Vojsko je zapustil zaradi zdravstvenih razlogov.

Henninga so teroristi ugrabili decembra lani, ko je prečkal mejo s Turčijo s humanitarnim konvojem s pomočjo za žrtve državljanske vojne v Siriji. Zanj so posredovali voditelji muslimanskih organizacij v Veliki Britaniji, vendar zaman. Podobno neuslišane so ostale prošnje njegove soproge Barbare.

"Obama. Začel si zračno bombardiranje Sirije, ki nenehno napada naše ljudi. Zato je edino prav, da nadaljujemo z napadi na vratove tvojih ljudi," je povedal Džihad John preden je začel s krvavim opravilom. IS ima na zalogi za podobne umore še več tujcev. Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden je potrdila, da je Kassig v rokah skrajnežev in ne dvomijo v avtentičnost objavljenega videoposnetka

Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da gre za še en ostuden umor. Premier David Cameron je dejal, da posnetek dokazuje kako barbarski in odvratni so ti teroristi. Velika Britanija sodeluje v zračnih napadih na IS v Iraku. "Alan je šel v Sirijo, da pomaga ljudem vseh ver. Storili bomo vse kar lahko, da ujamemo in kaznujemo te morilce," je dejal Cameron.

Ogorčenje je izrazil tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je prav tako obljubil, da zločin ne bo ostal nekaznovan, Francija pa bo še naprej pomagala Iraku v boju s teroristi.

Varnostni svet Združenih narodov je v New Yorku obsodil videoposnetek, ki znova prikazuje surovost IS, vendar pa izjava pravi, da takšna dejanja države članice VS ZN ne plašijo, ampak utrjujejo v odločnosti.

Vir: STA