Burkina Faso: Afriška unija dala vojski dva tedna za predajo oblasti

Vojska obljublja, da bo predala oblast. (Foto - Issouf Sanogo, AFP Photo)3. november 2014, Ouagadougou − Burkinofaška vojska poskuša pomiriti obtožbe, da je z vojaškim udarom prevzela oblast v državi. Začasni voditelj Burkina Fasa, polkovnik Isaac Zida, je danes napovedal, da bo vojska oblast predala tranzicijski vladi pod vodstvom človeka, ki bo sprejet s konsenzom, poroča Reuters.

»Izvršno oblast bo v ustavnih okvirih vodil prehodni organ pod vodstvom osebe, ki jo bodo s konsenzom izbrali vsi vpleteni v javno življenje,« je diplomatom, zbranim na pogovorih o oblikovanju vlade narodne enotnosti, obljubil Zida. Časovnega načrta za tranzicijo ni predstavil, izrazil je le željo, da bi nov režim začel veljati čim prej, poroča AFP.

Vojska je oblast v Burkina Fasu prevzela prejšnji teden, potem ko je bil pod pritiskom nejevoljne javnosti prisiljen odstopiti dolgoletni predsednik Blaise Compaoré. Predsednik je državljane ujezil s poskusom, da bi se po 27 letih na oblasti potegoval za še en, že peti mandat. V četrtek se je zato na ulicah glavnega mesta Ouagadougou zbralo in glasno protestiralo več sto tisoč ljudi. Izbruhnilo je tudi nasilje − nekaj protestnikov se je spravilo na parlament in nekaj drugih javnih zgradb ter jih zažgalo, v nasilju pa je bilo ubitih približno 30 ljudi.

V skladu z zakonodajo bi moral po tem, ko je Compaoré naslednji dan pod pritiskom javnosti odstopil, oblast začasno prevzeti predsednik skupščine, a je vojska namesto tega na položaj imenovala Zido, namestnika vodje predsedniške straže, ki je prejel več podpore kot poveljnik vojske Honoré Nabéré Traoré. Kot je tedaj dejal Zida, so ga na položaj imenovali, da bi zagotovil tekočo tranzicijo, hkrati pa obljubil, da se bo posvetoval s politično opozicijo in voditelji civilne družbe.

Kljub zagotovilom vojske, da je oblast ne zanima, je njen prevzem oblasti sprožil jezne proteste tako doma kot v tujini. Na osrednjem mestnem trgu v glavnem mestu se je včeraj zbralo več tisoč protestnikov, ki so nasprotovali vojaškemu prevzemu. Nekaj se jih je namenilo tudi v prostore nacionalne televizije, kjer sta kar dva opozicijska voditelja poskušala nastopiti na televiziji in se razglasiti za začasna voditelja države − nekdanji obrambni minister Kouame Lougue in nekdanji član vladajoče stranke Saran Sereme. Vojska se je protestnikom včeraj odločno postavila po robu − v nemirih je bil ubit en človek −, danes pa so razmere že mirne. Kot piše AFP, promet na ulicah glavnega mesta Ouagadougou poteka kot običajno, banke so znova odprte, prav tako tudi največje trgovine.

Poteze vojske so ujezile tudi mednarodno skupnost − Združeni narodi, ZDA in Evropska unija so se pridružili številnim afriškim voditeljem v njihovih pozivih, naj vojska oblast preda nazaj v civilne roke. V nasprotnem primeru bodo posledice po mnenju ZN »precej jasne«, piše AFP. »Izogniti se hočemo uvedbi sankcij,« je dejal odposlanec ZN za Zahodno Afriko Mohamed Ibn Chambas.

Vir: Delo