Porošenko dvomi o ustreznosti mirovnega dogovora

Vse od začetka nemirov aprila je bilo na vzhodu Ukrajine ubitih že več kot 4000 ljudi. (Foto - Reuters)4. november 2014, Kijev − Nedeljske volitve v separatističnih ukrajinskih pokrajinah Doneck in Lugansk na vzhodu države še vedno burijo duhove v Kijevu. Zaradi njih se bo danes na kriznem srečanju sestal tudi varnostni in obrambni svet, ki ga bo vodil predsednik Petro Porošenko.

Ukrajinski predsednik in člani varnostnega sveta bodo, kot so napovedali, pregledali mirovni sporazum, ki sta ga sprti strani − Kijev in uporniki z vzhoda države − ob navzočnosti predstavnikov Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi septembra podpisali v Minsku. Porošenko namreč meni, da so bile nedeljske volitve v regijah Doneck in Lugansk, na katerih so slavili prorusko usmerjeni kandidati − najvišja položaja so namenili aktualnima voditeljema upornikov Aleksandru Zaharčenku in Igorju Plotnitskemu, ki sta prejela po 79 in 60 odstotkov vseh oddanih glasov −, huda kršitev sporazuma, poroča BBC. Označil jih je za farso, ki nima nič skupnega z izražanjem želje volivcev, in poudaril, da Ukrajina ne bo nikoli priznala njihovih rezultatov.

Porošenko bo na današnjem srečanju varnostnega sveta tudi predlagal ukinitev zakona, ki regijam na vzhodu države podeljuje več avtonomije, o čemer so se dogovorili v okviru mirovnega sporazuma. Ta je po njegovem mnenju zaradi nedeljskih volitev ogrožen, piše agencija AFP.

Podobno menijo tudi na Zahodu, kjer volitve vidijo kot neposredno kršitev septembra sklenjenega sporazuma, po katerem bi morale lokalne volitve potekati šele decembra, in to v skladu z ukrajinsko zakonodajo. Pozno sinoči so ZDA sporočile, da obsojajo »nezakonite, tako imenovane volitve« v regijah Doneck in Lugansk. V Washingtonu so izrazili tudi zaskrbljenosti nad poskusi ruskega zunanjega ministrstva, da bi volitve na vzhodu Ukrajine legitimizirali. Rusija je pred tem namreč sporočila, da spoštuje voljo prebivalcev jugovzhoda Ukrajine, zavzela pa se je tudi za dialog med Kijevom in uporniki.

Zmagovalca volitev danes prevzemata vsak svoj položaj

Zmagovalca nedeljskih volitev v regijah Doneck in Lugansk, Zaharčenko in Plotnitski, bosta danes predvidoma prisegla na izvoljeni položaj, dodaja AFP. Oba sta sinoči sporočila, da sta pripravljena na dialog, a le če bo ta potekal na enakovredni ravni z vlado v Kijevu. Sporočila sta še, da kakršen koli zakon, sprejet v Kijevu brez njunega privoljenja, ne bo veljaven.

Vir: Delo