Sirski režim naklonjen lokalnim prekinitvam ognja, uporniki kolebajo

(Foto - AFP Photo)12. november 2014, Damask − Sirska vlada se je naklonjeno odzvala na predlog Združenih narodov o lokalni prekinitvi ognja z opozicijskimi uporniki v severnem Alepu, je v torek povedal odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura. A so uporniki predlog po poročanju Slovenske tiskovne agencije že zavrnili in označili kot pomanjkljiv.

»Prek srečanj s predstavniki vlade in predsednikom Bašarjem al Asadom sem dobil občutek, da temeljito in resno preučujejo predlog ZN,« je de Mistura povedal na tiskovni konferenci v Damasku in dodal, da se je sirska vlada odzvala z interesom.

Že v ponedeljek je Asad sporočil, da je pripravljen preučiti možnost izvedbe akcijskega načrta ZN, s katerim bi zamrznili spopade med vladnimi silami in uporniki v razdeljenem mestu Alep.

De Mistura je prejšnji mesec predložil načrt za zamrznitev spopadov na določenih območjih z namenom dostave humanitarne pomoči, kar bi lahko delovalo kot osnova za mirovne pogovore. Odposlanec je Alep izpostavil kot najboljšega kandidata za preizkus načrta. V torek je de Mistura zatrdil, da je Alep na robu propada, kar je treba preprečiti.

A sirski opozicijski uporniki nad načrtom niso navdušeni. V opozicijskem Sirskem nacionalnem svetu (SNC) so za nemško tiskovno agencijo DPA pojasnili, da lokalne rešitve ne izpolnjujejo pričakovanj sirskega ljudstva. »Načrt, ki ne bo vključeval razprave o usodi al Asada, ne bo dovolj za rešitev krize,« je dejal Abdel Basat Saida iz SNC, ki deluje v Turčiji. Uporniki si prizadevajo, da Asad ne bi imel mesta v prihodnosti Sirije po končanju vojne, piše STA.

De Mistura poudarja, da je njegov predlog akcijski, in ne mirovni načrt ter da ne more nadomestiti politične rešitve.

Že januarja letos so v Ženevi v okviru mednarodne mirovne konference o Siriji poskušali doseči sklenitev lokalnih prekinitev ognja, predvsem v Alepu, a se je konferenca zaradi nasprotij sirske vlade in opozicije končala neuspešno.
Državljanska vojna v Siriji je od začetka upora proti Asadu leta 2011 zahtevala že 200.000 življenj, milijone ljudi je postalo beguncev, še poroča STA.

Vir: Delo