ZN: od prekinitve ognja umrlo skoraj 1.000 Ukrajincev

Nasilje na vzhodu Ukrajine se nadaljuje. (Foto - VMENAHEM KAHANA, AFP Photo)20. november 2014, Kijev - »Seznam žrtev nenehno raste. Civilisti, med njimi tudi ženske, otroci, mladoletniki in vrsta drugih ranljivih posameznikov in skupin še naprej trpijo zaradi političnega zavlačevanja v Ukrajini,« je v izjavi za javnost danes sporočil visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Ra'ad Al Hussein.

Od začetka septembra, ko so predstavniki upornikov in vlade v Kijevu ob posredovanju Rusije in Ovseja podpisali dogovor o premirju, je v Ukrajini umrlo že 957 ljudi. Vključno s potniki strmoglavljenega letala je tako od sredine aprila, ko so uporniki v Lugansku in Donecku razglasili neodvisnost in je Kijev odredil takrat t. i. protiteroristično operacijo, na vzhodu Ukrajine ugasnilo več kot 4300 življenj.

Zaradi nasilja in kratenja človekovih pravic je svoje domove moralo zapustiti najmanj 467.000 civilistov. A je število verjetno še veliko višje, statistika namreč zajema zgolj registrirane begunce, ki so ostali znotraj ukrajinskih meja.

Opazovalna misija ZN za človekov pravice v danes objavljenem poročilu navaja, da je kršenja človekovih pravic osumljena tako ena kot druga stran. Na območjih Luganska in Doneska, ki sta pod nadzorom upornikov, med drugim poročajo o mučenjih, arbitrarnih pridržanjih, usmrtitvah, spolnem nasilju ter nezakonitemu prisvajanju zasebne lastnine. Te kršitve naj bi bile sistemske narave in bi lahko pomenile zločine proti človečnosti. Usmrtitev, mučenja in nehumanega ravnanja so obtožene tudi oborožene sile, zveste Kijevu.

Poročilo med drugim omenja tudi množična grobišča in poziva k preiskavi ter obsoja uporabo kasetnih bomb tako v urbanih kot ruralnih naseljih. 

Vir: Delo