Merjenje moči med ZDA in Kitajsko v Južnem Kitajskem morju

Ameriški rušilec William P. Lawrence je obplul sporne kitajske otoke. (Foto - EPA)15. maj 2016 - Washington in Peking poskušata v zadnjih dneh umiriti stopnjevanje napetosti v Južnem Kitajskem morju, ki utegne privesti do resnih incidentov med vojaškimi ladjami Združenih držav Amerike (ZDA) in Kitajske.

Ameriške vojaške ladje so v preteklem tednu po mnenju Pekinga kršile kitajsko suverenost že tretjič; ameriški raketni rušilec William P. Lawrence je namreč v torek, 10. 5. 2016, namerno zapeljal v bližino enega izmed umetnih kitajskih otokov na tem območju, čemur je sledil žolčni dialog med pomorskimi častniki obeh držav.

Načelnika generalštabov obeh držav sta se zato dogovorila za vzpostavitev mehanizma, ki bi preprečil stopnjevanje incidentov. Kljub temu se bo merjenje sil med obema državama v Južnem Kitajskem morju zelo verjetno nadaljevalo, kar potrjuje tudi najnovejše Pentagonovo sporočilo, da si poskuša Kitajska z nasilno taktiko prilastiti večji del tega območja.

V Pekingu te ameriške navedbe kategorično zavračajo in se sklicujejo na zgodovinske pravice oziroma na to, da so bili otoki in škrbine v Južnem Kitajskem morju od nekdaj del Kitajske.

To vprašanje postaja čedalje bolj vroče tudi zato, ker bo mednarodno arbitražno sodišče na zahtevo Filipinov verjetno v kratkem objavilo razsodbo o tem primeru. V Pekingu pa izjavljajo, da mednarodno arbitražno sodišče nima jurisdikcije nad tem vprašanjem, ker naj bi šlo za odločanje o otokih, ki so bili od nekdaj kitajski.

Vir: RTV SLO