Unmik je zavrnil pomoč pri organizaciji srbskih lokalnih volitev na Kosovu

Kosovski premier Hasim Thaci je Srbijo obtožil, da poskuša "izzvati odprt konflikt s Kosovom", ki bi po njegovih besedah lahko imel širše posledice za regijo. (Foto - Daylife)23. marec 2012, Priština - Misija Združenih narodov na Kosovu (Unmik) je sporočila, da ne bo pomagala pri organizaciji srbskih lokalnih volitev na Kosovu. Beograd je namreč Unmik uradno zaprosil za pomoč pri organizaciji volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Unmika Farid Zarif je tako v četrtek srbski vladi sporočil, da glede na okoliščine na terenu, Unmik ne bo mogel organizirati lokalnih volitev na Kosovu, je za AFP dejala tiskovna predstavnica Unmika Tanya Castle.

Odgovor Unmika na prošnjo srbskih oblasti bo po oceni poznavalcev zagotovo omejil možnosti Beograda, da v nekaterih kosovskih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom pripravi lokalne volitve. V Srbiji bodo parlamentarne, lokalne in regionalne volitve 6. maja.

Kosovske oblasti so načrte srbskih oblasti, da naj bi lokalne volitve pripravili tudi na severu Kosova, že označile za nesprejemljive in pozvale EU k posredovanju. Kosovski premier Hasim Thaci je Srbijo celo obtožil, da poskuša "izzvati odprt konflikt s Kosovom", ki bi po njegovih besedah lahko imel širše posledice za regijo.

Kosovo je leta 2008 razglasilo samostojnost, Srbija pa kosovske neodvisnosti ne priznava.

Vir: STA in Dnevnik