V Siriji potekel rok za umik vojske, napadi se nadaljujejo

Po podatkih sirskega Observatorija za človekove pravice je bilo v napadih v ponedeljek ubitih najmanj 105 ljudi, konec minulega tedna pa 180. (Foto - AP)10. april 2012 - Damask - Zaenkrat ni znakov, da bi se sile sirske vojske začele umikati z gosto naseljenih območij, kot to predvideva načrt posebnega odposlanca Arabske lige in ZN Kofija Annana, so sporočili predstavniki sirske opozicije. Rok, do katerega bi se morala vojska umaknili, se je iztekel davi ob petih, iz Sirije pa še naprej poročajo o napadih.

V skladu z načrtom imata zdaj obe strani 48 ur časa za vzpostavitev popolnega premirja, temu pa naj bi sledila implementacija šestih točk Annanovega mirovnega načrta za Sirijo.

A sirski režim je že v nedeljo sporočil, da želi pred popolnim umikom vojske pisna zagotovila opozicijskih skupin, da bodo položile orožje, zato številni dvomijo v uresničitev načrta, čeprav je sirski predsednik Bašar al Asad nanj pristal. Poleg tega so se v zadnjih dneh še okrepili napadi režimskih sil.

O napadih iz Sirije poročajo tudi danes, in sicer predvsem iz pokrajin Hama in Homs, sirske sile pa obstreljujejo tudi predmestje tretjega največjega mesta Alep, poročajo tuje tiskovne agencije.

Samo v zadnjem koncu tedna 180 mrtvih

Po podatkih sirskega Observatorija za človekove pravice je bilo v napadih v ponedeljek ubitih najmanj 105 ljudi, konec minulega tedna pa 180.

Sirske sile so v ponedeljek streljale tudi na begunsko taborišče na turški strani meje s Sirijo, od koder poročajo o več ranjenih.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes to dejanje označil za "jasno kršitev" meje med državama ter napovedal sprejetje ustreznih ukrepov, pri čemer podrobnosti ni pojasnil.

Taborišča za sirske begunce ob turško-sirski meji naj bi danes obiskal posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Annan.

Medtem je sirski zunanji minister Valid Mualem danes v Moskvi, kjer bo skušal Rusijo prepričati, naj tudi v prihodnje podpira režim v Damasku. Namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov je sicer v ponedeljek dejal, da Rusija podpira Annanov načrt.

Vir: STA in Dnevnik