Ban Ki-moon pohvalil napredek v dialogu med Srbijo in Kosovom

Hasim Thaci (levo) in Ban Ki-moon (Foto - ZN)11. april 2012 – V New Yorku je v torek potekalo srečanje med predstavnikom kosovskih oblasti Hasimom Thacijem in generalnim sekretarjem Ban Ki-moonom. Slednji je pohvalil napredek v pogovorih med Srbijo in Kosovom, ki potekajo pod okriljem Evropske unije. Poudaril je, da so pogovori osnova za mir in stabilnost v regiji.

Generalni sekretar je poudaril pomembnost prilagodljivega in konstruktivnega pristopa v reševanju razlik med državama. Tak pristop je po njegovem mnenju ključen za ohranjanje miru v času prihajajočih volitev. Ban Ki-moon je pozval k poglobljenem sodelovanju z Misijo Združenih narodov na Kosovu (UNMIK), ki je pripravljena nuditi pomoč pri reševanju mirne razrešitve vprašanj.

Spor med Kosovom in Srbijo glede nadzora dveh mejnih prehodov na severu Kosova je lansko leto povzročil več nasilnih spopadov med srbskimi lokalnimi prebivalci ter silami KFOR pod vodstvom NATA. Napetosti po spopadih so se umirile po nadaljevanju dialoga med državama.

Vir: Informacijski center ZN