Varnostni svet ZN obema Sudanoma zagrozil s sankcijami

Sedež Združenih narodov v New Yorku. (Foto - ZN)2. maj 2012, New York - Varnostni svet ZN je danes soglasno sprejel resolucijo, ki od Sudana in Južnega Sudana zahteva takojšnjo in brezpogojno prekinitev spopadov ter obnovitev pogajanj o nerešenih vprašanjih po osamosvojitvi Južnega Sudana julija lani. V primeru, da državi resolucije ne bosta upoštevali, je Varnostni svet zagrozil z dodatnimi ukrepi.

Resolucija je bila sprejeta soglasno, čeprav ima stalna članica Kitajska veliko naftnih interesov v obeh Sudanih. Vendar pa je grožnja s sankcijami eno, dejanska potrditev sankcij pa drugo vprašanje.

Resolucija Varnostnega sveta v primeru potrebe grozi z dodatnimi ukrepi po 41. členu ustanovne listine ZN, ki sicer spada pod 7. poglavje, vendar pa ne predvideva uporabe sile.

Sudan in Južni Sudan se zadnje tedne zapletata v spopade zaradi nerešenih vprašanj po ločitvi. Sile Južnega Sudana so na kratko zasedle naftno območje Heglig v Sudanu, ta pa je začel bombardirati ozemlje južne sosede.

Varnostni svet ZN ugotavlja, da položaj ob meji med državama predstavlja resno grožnjo mednarodnemu miru in varnosti zato obe državi poziva naj takoj prenehata s sovražnimi dejanji, umakneta svoje sile na svojo stran meje ter prenehata s sovražno propagando.

Državi morata brezpogojno obnoviti pogajanja o sporih glede naftnih nahajališč in plačilih, o statusu državljanov ene ali druge države, o spornih območjih na meji in poteku meje ter o statusu regije Abjei.

Vir: STA in Dnevnik