Japonski strokovnjak: Varnostne razmere v Vzhodni Aziji resne

Japonski profesor Seiichiro Takagi. (Foto - splet)18. marec 2015 - Varnostna situacija v Vzhodni Aziji je resna, vendar je kratkoročno večja zaostritev razmer malo verjetna. A to ne pomeni, da se lahko povsem sprostimo in da nas lahko preneha skrbeti, je v pogovoru za STA ocenil japonski profesor Seiichiro Takagi.

Vodilni japonski strokovnjak za varnostno-politična vprašanja v azijsko-tihomorski regiji, ki se je ta teden mudil v Sloveniji, krivdo za zaostrene razmere pripisuje predvsem Kitajski in Severni Koreji.

Po njegovem mnenju poskuša Kitajska z enostranskimi dejanji spremeniti status quo, hkrati pa je zelo previdna, da se pri tem ne bi zapletla v oborožen spopad. To, kar počnejo Kitajci, po njegovih besedah ni sprejemljivo, a bi bilo lahko še slabše.

Večjo nevarnost predstavlja Severna Koreja, predvsem zato, ker je vodstvo v Pjongjangu zelo nepredvidljivo, opozarja Takagi. "Če bi se na severnokorejski strani obnašali racionalno, ne bi imeli nobenih skrbi." Kot ocenjuje, razmere za režim v Pjongjangu postajajo vse bolj resne in če bodo potisnjeni v kot, bi se lahko odzvali zelo nepremišljeno.

Japonski profesor pričakuje spremembe na Korejskem polotoku, vendar ne v bližnji prihodnosti. Mnogi so že v 90. letih prejšnjega stoletja napovedali konec severnokorejskega režima ob prenosu oblasti s Kim Il Sunga na Kim Jong Ila. Prav tako se je to pričakovalo po smrti Kim Jong Ila, vendar do kolapsa režima ni prišlo, sedanji voditelj Kim Jong Un je celo usmrtil zelo vplivnega drugega človeka v državi, je pojasnil.

Takagi ocenjuje, da so odnosi med Japonsko in Kitajsko trenutno zelo hladni. Dno so dosegli ob srečanju japonskega premierja Shinza Abeja in kitajskega predsednika Xi Jinpinga novembra lani v Pekingu, ki je bilo po besedah japonskega strokovnjaka "neprijetno", in od takrat se le počasi pobirajo.

Takagi očita Kitajski, da izkorišča 70. obletnico konca druge svetovne vojne, da bi zmanjšala vlogo Japonske v mednarodni skupnosti in očrnila njen ugled. Gre za resno strateško nezaupanje med državama, ki ga bo kratkoročno težko preseči, zato v tem trenutku ne gre pričakovati dramatičnega izboljšanja odnosov, je ocenil Takagi.

Kljub temu je po njegovih navedbah zaznati pozitivne trende. Na Japonskem letos beležijo velik naval kitajskih turistov, nedavno je bilo napovedano srečanje zunanjih ministrov Japonske, Kitajske in Južne Koreje, sosedi pa sodelujeta tudi pri okoljskih vprašanjih, je navedel Takagi.

Kitajska je še vedno največji trgovinski partner Japonske in pomembna destinacija za japonske vlagatelje, vendar japonska podjetja iščejo alternativne trge za nova vlaganja. Ozirajo se predvsem proti hitro rastočim državam Aseana, kot so Indonezija, Vietnam in Mjanmar, pa tudi Bangladešu in Indiji. Japonsko gospodarstvo na ta način zmanjšuje svojo odvisnost od Kitajske, je pojasnil sogovornik.

V sporu s Kitajsko glede otočja Senkaku, ki ga Kitajci imenujejo Diaoyu, se Japonska odziva zelo zadržano, je poudaril Takagi. Po njegovem mnenju se bodo stvari umirile, če bo Kitajska prenehala izzivati. Kot je zatrdil, Kitajska ni oporekala japonski suverenosti nad petimi otočki, dokler ni bila objavljena študija, ki je razkrila, da so na območju velike zaloge nafte. Izkoriščanje nafte bi bilo sicer po njegovem možno zgolj, če bi Kitajska priznala japonsko suverenost nad nenaseljenim otočjem.

V odnosih z najtesnejšim zaveznikom - ZDA, je Takagi izpostavil predvsem vojaško sodelovanje. Prepričan je, da ZDA brez vojaških baz v deželi vzhajajočega sonca ne bi imele tako močnega vpliva v Aziji. Japonska javnost je na splošno naklonjena ameriški vojaški navzočnosti v državi, čeprav prebivalci nekaterih območij, zlasti na Okinavi, menijo, da je ameriških vojakov preveč. Ameriške sile so ob katastrofalnem potresu in cunamiju pred štirimi leti odigrale pomembno vlogo pri reševanju in odpravljanju posledic, za kar so jim Japonci zelo hvaležni, je poudaril profesor.

Po nedavni spremembi ustave oz. reinterpretaciji njenega 9. člena lahko Japonska sodeluje v kolektivni obrambi, če bi bila ogrožena njena varnost. Japonski pacifisti menijo, da je to zelo nevarno, medtem ko za skrajno desnico to še zdaleč ni dovolj, razpoloženje japonske javnosti povzame Takagi. Sam meni, da gre za počasne spremembe v smeri prevzemanja večje vloge v prizadevanjih mednarodne skupnosti za ohranitev miru in v boju proti terorizmu.

"Po smrti dveh japonskih talcev, ki so ju ubili skrajneži Islamske države, se je japonska javnost zavedla, da živimo v zelo nevarnem svetu. Čeprav se je to zgodilo daleč stran, to ne pomeni, da je Japonska varna, zato mora nekaj narediti," je poudaril Takagi.

Japonska zdaj dela korake v smeri "normalizacije" vloge samoobrambnih sil. "V preteklosti smo bili preveč omejeni, te omejitve se počasi sproščajo, vendar so spremembe zelo počasne," je menil Takagi. Pričakuje, da bodo samoobrambne sile v prihodnje igrale aktivnejšo vlogo v zavezniških operacijah z ZDA, predvsem v tistih, ki so ključne za varnost Japonske.

Vir: STA (Jure Kos)