Sprehod po časovnici ukrajinske krize ...

(Foto - AFP Photo)Kriza v Ukrajini se je začela novembra 2013 s sporom glede približevanja EU ter se po ruski priključitvi Krima aprila lani na vzhodu države stopnjevala v državljansko vojno, ki je zahtevala že več kot 5.400 življenj.

2013

21. november - Ukrajinska vlada zaustavi priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU.

24. november - Začnejo se prvi množični protesti prozahodno usmerjenih Ukrajincev zaradi odločitve vlade.

1. december - Na osrednjem Trgu neodvisnosti v Kijevu (Majdan) se prvič zbere več kot 100.000 protestnikov, ki zahtevajo predčasne volitve.

6. december - Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič v Sočiju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sklene strateško partnerstvo z Rusijo. To še okrepi protivladne proteste v Kijevu.

2014

17. januar - Ukrajinski parlament sprejme novo zakonodajo za zajezitev protivladnih protestov v državi in prepove postavljanje šotorov na javnih mestih in žaljenje vladnih uradnikov. Protesti se znova okrepijo, prav tako policijsko nasilje.

22. januar - Protesti zahtevajo prve smrtne žrtve, umre pet ljudi.

28. januar - Ukrajinski premier Mikola Azarov odstopi.

20. februar - Najhujše nasilje v Kijevu v zadnjih 70 letih. V 48 urah je bilo ubitih najmanj 88 ljudi.

21. februar - Janukovič in opozicija zaradi pritiskov zunanjih ministrov EU podpišejo dogovor o sklicu predčasnih predsedniških volitev in oblikovanju vlade narodne enotnosti. Parlament sprejme tudi zakon o amnestiji za aretirane protestnike.

22. februar - Ukrajinski parlament odstavi predsednika Janukoviča, ki pobegne iz Kijeva in opozicijo obtoži, da je izvedla državni udar.

27. februar - Proruski izgredniki zasedejo poslopja regionalnega parlamenta in vlade v Simferopolu, prestolnici polotoka Krim, na katerem ruski prebivalci predstavljajo večino.

1. marec - Zgornji dom ruskega parlamenta odobri zahtevo Putina po uporabi ruske vojske v Ukrajini za normalizacijo razmer v tej državi in za zaščito življenj ruskih državljanov. Ukrajina zažene mobilizacijo rezervistov. Na izredni seji se sestane Varnostni svet ZN, krepijo se pozivi Putinu, naj ne začne vojne.

16. marec - Na Krimu poteka referendum, na katerem 97 odstotkov prebivalcev podpre priključitev polotoka Rusiji. Zahod izidov referenduma ne prizna.

18. marec - Putin podpiše zakon o priključitvi Krima Rusiji.

7. april - Proruski separatisti zasedejo vladna poslopja v mestih Doneck, Lugansk in Harkov na vzhodu Ukrajine ter pozivajo k referendumu o neodvisnosti.

15. april - Začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov napove začetek protiteroristične operacije proti proruskim sparatistom, a operacija kmalu zastane.

17. april - Rusija, Ukrajina, ZDA in EU v Ženevi dosežejo dogovor o ukrepih za omilitev krize na vzhodu Ukrajine. V spopadih za oporišče v Mariupolu so ubiti trije ljudje, ki so prve žrtve konflikta na vzhodu Ukrajine.

22. april - Turčinov ukaže vnovičen zagon vojaške operacije proti proruskim separatistom na vzhodu države.

2. maj - V požaru z zgradbi v Odesi ob Črnem morju je ubitih 42 ljudi, med njimi večinoma separatisti.

11. maj - Separatisti v Donecku in Lugansku po mednarodno nepriznanih referendumih razglasijo svoji republiki.

25. maj - Na ukrajinskih predsedniških volitvah, ki so jih na vzhodu države večinoma bojkotirali, zmaga Petro Porošenko.

14. junij - Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine sestrelijo ukrajinsko vojaško letalo. Umre 49 ljudi.

27. junij - Ukrajina z EU podpiše sporazum o pridružitvi, ki stopi v veljavo s 1. novembrom.

17. julij - Na območju pod nadzorom proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine strmoglavi letalo malezijske letalske družbe Malaysia Airlines z 298 ljudmi na krovu. Izkaže se, da je bilo sestreljeno, ukrajinska vojska in separatisti pa za to obtožujejo drug drugega.

22. avgust - Konvoj več kot sto ruskih tovornjakov, ki po navedbah Moskve prevaža humanitarno pomoč, brez dovoljenja ukrajinskih oblasti prispe v mesto Lugansk.

27.-28. avgust - Vodja separatistov Aleksander Zaharčenko sporoči, da se na strani separatistov bori 3400 civilistov iz Rusije.

5. september - Ukrajinske oblasti in separatisti v Minsku sklenejo dogovor o prekinitvi ognja, ki pa ga dejansko ne spoštuje nobena stran.

24. september - Zveza Nato sporoči, da je zaznala znaten umik ruskih vojakov iz vzhodne Ukrajine.

26. oktober - Na ukrajinskih parlamentarnih volitvah zmagajo prozahodne stranke. Največ glasov prejmeta Blok ukrajinskega predsednika Petra Porošenka in Ljudska fronta premiera Arsenija Jacenjuka.

31. oktober - Rusija in Ukrajina na pogajanjih pod okriljem EU dosežeta dogovor o rešitvi plinskega spora.

2. november - Volitve v samooklicanih republikah Doneck in Lugansk, na katerih slavi novo-staro prorusko separatistično vodstvo. V Donecku zmaga Aleksander Zaharčenko, v Lugansku pa Igor Plotnicki.

2. december - Ukrajina dobi novo prozahodno vlado.

9. december - Dan tišine, s katerim se začne prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine, o kateri so dosegli dogovor predstavniki separatistov, Ukrajine, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse); prekinitev ognja traja dva dni.

23. december - Ukrajina se odreče statusu nevtralnosti in izkaže interes za članstvo v zvezi Nato.

26. december - Začne se izmenjava ujetnikov med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti.

2015

13. januar - Raketa proruskih separatistov južno od Donecka zadene avtobus, pri čemer je ubitih najmanj 11 ukrajinskih civilistov, 17 pa ranjenih.

22. januar - Zunanji ministri Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije na pogajanjih v Berlinu dosežejo dogovor o umiku težkega orožja s kriznih območij.

24. januar - V pristaniškem mestu Mariupol na jugovzhodu Ukrajine je ubitih 30 ljudi, sto pa ranjenih, potem ko rakete zadenejo stanovanjski predel.

5. februar - Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande v Kijevu predstavita svoj mirovni načrt, ki temelji na ozemeljski celovitosti Ukrajine. Dan zatem načrt predstavita še v Moskvi.

12. februar - Voditelji Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije, t. i. normandijska četverica, na maratonskih pogovorih v Minsku dosežejo dogovor, ki med drugim predvideva prekinitev ognja v Doneškem bazenu s 15. februarjem. Tej bi med drugim sledil umik težkega orožja. Dogovor podpišejo tudi kontaktna skupina (Ukrajina, Rusija, Ovse) in predstavniki separatistov.

Vir: STA (Maja Cerkovnik)