Jemenski predsednik poziva Varnostni svet, naj jim priskoči na pomoč

Varnostni svet ZN. (Foto - ZN)Jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi je Varnostni svet Združenih narodov pozval, naj podpre mednarodno posredovanje proti šiitskim hutijskim upornikom.

Predsednik je v pismu Varnostnemu svetu prosil za resolucijo, ki bi avtorizirala takojšnje posredovanje proti upornikom. "Varnostni svet naj pooblasti voljne države, ki bi rade pomagale Jemnu, naj takoj priskrbijo podporo oblastem z vsemi sredstvi, potrebnimi za zaščito Jemna in odvrnitev agresije hutijev," je zapisal predsednik.

"Vsa naša prizadevanja za mirno rešitev so naletela na odločno zavrnitev hutijev, ki le nadaljujejo svojo agresijo in si skušajo podjarmiti nova območja," je še dodal. Predsednik Hadi je predtem k pomoči in posredovanju že pozval tudi Arabsko ligo in zalivski svet za sodelovanje (GCC).

Hutiji vse bliže tudi začasni prestolnici

Šiitski hutiji so predsednika Hadija pregnali iz prestolnice Sana in zdaj nadzirajo velik del državnega ozemlja, bližajo pa se tudi mestu Adeb, kjer je predsednik vzpostavil začasno prestolnico. Ponoči so uporniki zasedli tudi ključno letališče in vojaško bazo Al Anad pri Adnu, ki leži približno 50 kilometrov od tega pomembnega pristaniškega mesta na jugu Jemna.

Pismo predsednika Hadija je prišlo le nekaj ur po tem, ko so hutijski uporniki in njihovi zavezniki, ki podpirajo nekdanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha, vstopili v regionalno prestolnico Dhalea in rdečemorsko pristanišče Mukha.

Po navedbah ameriških virov je Savdska Arabija zaradi razmer v Jemnu na meje napotila vojaške okrepitve, poznavalci razmer pa se bojijo, da bi se lahko v spopade vključil tudi savdski tekmec Iran.

Jemen tone v vse hujši kaos

Jemen je v kaos zdrsnil leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in dolgoletnega predsednika Saleha prisilili k odstopu. Kmalu zatem se je začelo nasilje med šiitskimi hutiji na eni ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo sedanjega predsednika Hadija, na drugi strani. Na njihovi strani naj bi se borili tudi borci teroristične mreže Al Kaida.

Hutiji so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in v večini severnega Jemna. Za nekaj časa so tudi zajeli predsednika Hadija, a mu je uspelo pobegniti in si je zdaj v Adnu ustvaril začasno prestolnico svoje vlade. Hutiji sicer zatrjujejo, da se bojujejo proti korupciji in ekstremizmu v državi, mednarodna skupnost pa je na strani predsednika Hadija, saj je bil velik zaveznik ZDA v boju proti skrajnežem na Arabskem polotoku.

Hadija je v nedeljo podprl tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki je poudaril pomen enotnega Jemna. Posebni odposlanec ZN-a za Jemen Džamal Benomar je na nedeljskem nujnem zasedanju zaradi položaja v Jemnu opozoril, da je država tik pred državljansko vojno in da se bo položaj po njegovi oceni še poslabševal. VS ZN je zagrozil tudi z ukrepi proti hutijem, če ne bodo nadzora v Sani in drugod vrnili legitimnim oblastem pod vodstvom Hadija.

Vir: RTV SLO