Sporočilo generalnega sekretarja ZN Ban Ki-moona ob mednarodnem dnevu pripadnikov mirovnih misij ZN, 29. maj

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon. (Foto - ZN)DUNAJ, 27. maj (Informacijska služba Združenih narodov) – Letošnji mednarodni dan pripadnikov mirovnih misij Združenih narodov (ZN) sovpada s 70. obletnico ZN, kar ponuja priložnost, da počastimo neprecenljiv prispevek modrih čelad k ponosni zgodovini organizacije. Mirovne operacije ZN so Ustanovni listini ZN dale dodatno težo v cilju “združiti svoje moči, da ohranimo mednarodni mir in varnost”. Po letih prizadevanj in žrtvovanja so se modre čelade uveljavile kot simbol upanja za milijone ljudi, ki živijo v od vojn razdejanih družbah.

Mirovne operacije ZN krepijo delitev bremena. Hkrati se razprši tveganja in priložnosti po številnih državah, velikih in majhnih, razvitih in razvijajočih se. Na tem mestu izražam spoštovanje več kot 107.000 uniformiranim pripadnikom mirovnih sil, ki služijo v 16 misijah po svetu, in 122 državam, ki prispevajo svoje vojake in policiste.

ZN so v svojih 70 let obstoja ustanovili 71 mirovnih operacij. V tovrstnih operacijah je sodelovalo že več kot milijon oseb. Državam so pomagali pridobiti neodvisnost, podprli številne zgodovinske volitve, ščitili civiliste, razorožili na tisoče nekdanjih borcev, vzpostavili vladavino prava v več državah, krepili človekove pravice ter ustvarjali pogoje za begunce in razseljene osebe, da se lahko vrnili domov. Na te dosežke smo lahko vsi ponosni.

Dandanes se mirovne operacije ZN prilagajajo na novo globalno realnost; med drugim na asimetrične grožnje v nekaterih izmed najbolj zahtevnih področij na svetu. Naše delovanje smo posodobili, vpeljali nove tehnologije, razširili našo bazo podpornikov in okrepili partnerstva z regionalnimi organizacijami.

Kljub temu potrebe krepko presegajo naše zmogljivosti in razpoložljiva sredstva. Potrebujemo dodatna finančna sredstva in usposabljanje ter boljšo opremo. Naši vojaki in policisti morajo izvrševati vedno bolj kompleksne mandate, pri čemer morajo delovati v skladu z najvišjimi standardi ravnanja. Potrebujemo podporo razvitih držav, da nadaljujejo s svojo zgodovinsko pomembno vlogo kot donatorice vojakov. Hkrati potrebujemo večjo politično podporo držav članic, ki misije odobravajo, jih financirajo ter zanje prispevajo vojake in policiste.

Da se bomo lažje spopadli z naštetimi izzivi, sem imenoval neodvisno skupino na visoki ravni, ki bo ocenila trenutno stanje mirovnih operacij ZN - tako operacij za ohranjanje miru kot posebnih političnih misij - ter izzive in potrebe v prihodnosti. To bo prvi večji pregled stanja od leta 2000. Pričakujem drzne in celovite predloge.

Danes tudi častimo spomin na tiste, ki so dali svoje življenje v prizadevanjih za mir, ter hkrati izkazujemo spoštovanje do vseh moških in žensk, ki nadaljujejo njihovo zapuščino v misijah po svetu. Med služenjem pod zastavo ZN je življenje izgubilo več kot 3.300 mirovnikov; samo lani 126 oseb. Tveganja še naprej rastejo, saj so mirovniki tarče improviziranih eksplozivnih naprav ali kompleksnih terorističnih napadov.

V luči praznovanja sedmih desetletij ZN lahko vsak izmed nas prispeva po svojih močeh, da zagotovi učinkovitost tega izjemno pomembnega člena organizacije.