Odstopil posebni poročevalec ZN za palestinska območja

4. januar 2016 - Posebni poročevalec Sveta Združenih narodov za človekove pravice za palestinska območja Makarim Wibisono je danes odstopil. Izraelske oblasti mu namreč kljub večkratnim poskusom niso zagotovile dostopa do območij Gaze in Zahodnega brega.

"Žal so vsa moja prizadevanja, da bi izboljšal življenje palestinskih žrtev izraelske okupacije, propadla," je danes sporočil indonezijski diplomat, ki je odstop napovedal za 31. marec.

"Mandat sem prevzel z razumevanjem, da mi bo Izrael kot nepristranskemu in objektivnemu opazovalcu zagotovil dostop," je še dejal Wibisono, ki je mandat prevzel junija 2014. Izrael mu na zadnjo prošnjo iz oktobra 2015 ni odgovoril.

Po trditvah izraelskega ministrstva za zunanje zadeve je posebni poročevalec odstopil, ker je bil mandat, ki mu ga je podelil ZN, pristranski. "Pristranski ni samo mandat posebnega poročevalca, temveč celotno vodstvo Sveta ZN za človekove pravice," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Emmanuel Nashon.

Izraelska obravnava sveta in njegovih predstavnikov "bo primerna" toliko časa, kolikor bo trajala takšna situacija, je še povedal. Izrael svet že dolgo obtožuje protiizraelskega ravnanja.