Prvič uradno: opozicijsko zavezništvo in de Mistura

1. februar 2016 - V okviru mirovnih pogajanj o Siriji, ki so se začela v petek, se je danes v Ženevi delegacija sirskega opozicijskega zavezništva prvič uradno sestala s posebnim odposlancem ZN za Sirijo Staffanom de Misturo. Kot je sporočila, so dobili pozitiven odziv ZN na svoje humanitarne zahteve, sedaj pa odgovor pričakujejo še od Damaska.

Z delegacijo opozicije, ki je v Ženevo prišla v soboto, se je de Mistura sicer neuradno že sestal, a tokrat prvič uradno. Po pogovoru je danes dejal, da so se s tem "uradno začela" mirovna pogajanja o Siriji.

Tiskovni predstavnik delegacije opozicije Salem Muslit je povedal, da je bil odgovor ZN na njihove humanitarne zahteve, ki so jih postavili v pogovoru z de Misturo, zelo dober in da sedaj pričakujejo še odgovor sirske vlade.

Zahtevajo končanje obleganj, izpustitev zapornikov, še posebej žensk in otrok, ter končanje vladnega in ruskega letalskega obstreljevanja, je dodal. Več pričakujejo od de Misture v torek, potem ko bo govoril z delegacijo sirske vlade, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Rusko vlado je obenem obtožil, da bo s podporo sirskega predsednika Bašarja al Asada ustvarila novega Hitlerja.

De Mistura je po srečanju povedal, da se bo v torek sestal z vladno delegacijo, delegacijo opozicije pa bo v torek popoldne povabil k poglobljenemu pogovoru o vprašanjih, ki so jih izpostavili.

Ocenil je, da bodo pogajanja dolga in zapletena, da pa je sedaj pomembno predvsem to, da se nadaljujejo. Upa, da se bo prvi krog pogovorov sklenil okoli 11. februarja, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Delegacija opozicijskega zavezništva sicer neposredna pogajanja s predstavniki režima pogojuje z izpolnitvijo svojih zahtev, da vladne sile prenehajo bombardirati civiliste, omogočijo dostavo humanitarne pomoči v oblegana mesta ter izpustijo več sto zapornikov. Če te zahteve ne bodo izpolnjene, so v nedeljo že zagrozili z odhodom s pogajanj.

Z mirovnimi pogajanji za Sirijo pod okriljem ZN želijo končati petletno vojno v Siriji. Pogovori naj bi predvidoma trajali šest mesecev. Končali naj bi državljansko vojno in ponudili mirno rešitev za končanje konflikta.

Novembra lani sprejeti načrti mednarodne skupnosti za politično rešitev sirskega konflikta predvidevajo, da bodo pogovori odprli pot za vzpostavitev prehodne vlade, v 18 mesecih pa naj bi potekale volitve pod nadzorom ZN.

V skoraj petih letih, odkar traja državljanska vojna v Siriji, je umrlo več kot 250.000 ljudi, svoje domove pa jih je zapustilo 11 milijonov.

Vir: STA