ZN bodo obeležili svetovni dan pripadnikov mirovnih misij ZN

V New Yorku in drugje po svetu letos ze deveto leto zapored potekajo slovesnosti ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Zdruzenih narodov. Na sliki z ene od misij ZN. (Foto - AP)

29. maj 2011 - V New Yorku in drugje po svetu letos že deveto leto zapored potekajo slovesnosti ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Združenih narodov. Sprejem v njihovo čast v ponedeljek prireja tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Svetovni dan pripadnikov mirovnih misij ZN je 29. maja, ko bodo na sedežu ZN v New Yorku potekale osrednje slovesnosti.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je že v petek s posebno poslanico izrekel priznanje vsem 120.000 vojakom, policistom in civilistom, ki služijo v 15 mirovnih operacijah ZN na štirih celinah. "Njihovo delovanje je izraz našega skupnega prepričanja, da ljudem, ki so preživeli vojne, ni potrebno znova živeti v času nezanesljivosti, krivice in strahu," je zapisal Ban.

Njegova namestnica Asha Rose Migira bo danes v New Yorku položila venec v čast padlim v vseh mirovnih operacijah doslej in posmrtno odlikovala z medaljo 73 pripadnikov mirovnih sil, ki so padli med opravljanjem dolžnosti od 1. marca do 31. decembra lani. V avli za obiskovalce palače ZN bo potekala tudi otvoritev multimedijske razstave z naslovom "Zakon, red in mir".

Letošnji praznik je posvečen vladavini prava in Ban Ki Moon, ki ga zaradi poti v Evropo ne bo na nedeljski slovesnosti, je v poslanici posebej poudaril, da ZN temeljito urijo svoje pripadnike mirovnih sil, da ne zlorabljajo svojih pooblastil. Generalni podsekretar za mirovne operacije Alain LeRoy je pred dnevi ob tem dejal, da so ZN v zadnjih letih zelo izboljšali delovanje mirovnih operacij, po obdobju v 90. letih prejšnjega stoletja, ko sta krizi v BiH in Ruandi organizacijo pošteno pretresli.

Med uspehi je izpostavil uspešno izvedbo referenduma o samostojnosti Južnega Sudana ter posredovanje v Slonokoščeni obali in na Haitiju. Spomnil pa je, da so mirovne operacije še vedno nevarne. Od prve mirovne operacije leta 1948 naprej je umrlo 2900 pripadnikov, samo lani pa jih je umrlo 173, od tega največ (100) v januarskem potresu na Haitiju.

85.000 vojakov, 14.000 policistov in 5700 mednarodnih ter 13.700 lokalnih civilistov, ki služijo danes v mirovnih silah ZN, se tudi letos sooča z nevarnostmi. Aprila jih je v terorističnem napadu umrlo sedem v Afganistanu, kmalu zatem pa je v DR Kongo strmoglavilo letalo ZN, pri čemer je umrlo 32 ljudi, med njimi veliko pripadnikov mirovnih sil. Do napada na mirovne sile ZN je prišlo tudi v petek v Libanonu, kjer je bilo ranjenih šest italijanskih pripadnikov misije Unifil, v kateri delujejo tudi slovenski vojaki.

Ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij ZN bo sprejem pripravil tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Danilo Türk. Udeležili se ga bodo med drugim pripadniki Slovenske vojske, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Boris Balant in načelnik generalštaba SV, generalmajor Alojz Šteiner, generalni direktor policije Janko Goršek in policisti mirovniki.

Vir: STA in Dnevnik