Boštjan Videmšek: V odločilnih dneh sirske vojne končno malo upanja

Veliko Sircev, ki si ne morejo privoščiti bivanja v Turčiji, se vrača v svojo porušeno domovino. Mejo prestopajo tudi borci različnih uporniških skupin. (Foto - Elio Germani)25. februar 2016, Kilis – Prvič v petih letih sirske vojne se zdi, da bi se ta vsaj ustavila, če že ne končala. Prekinitev ognja, ki sta jo diplomatsko uskladili Rusija in Združene države, so namreč podprle vse strani, ki sodelujejo v pogajalskem procesu – tudi koalicija uporniških skupin. V mirovni proces nista vključena Islamska država in Fronta al Nusra.

Popolna tišina, ki že tri dni vlada na turško-sirski meji v bližini Azaza, vsekakor ni naključna. Pripadniki milice sirskih Kurdov (YPG), ki so prejšnji teden napovedovali naskok na strateško zelo pomembni Azaz in bližnji Tal Rifat, ki leži čisto blizu Alepa, so ustavili svoj vojaški pohod po severu Sirije. Čeprav uradno niso del pogajalskega procesa, kar je diplomatsko povsem nesprejemljivo, so danes sporočili, da bodospoštovali prekinitev ognja. »Ljudske zaščitne enote (YPG) procesu prekinitve sovražnosti na strani ZDA in Rusije pripisujemo velik pomen in ga bomo spoštovali, a ohranili pravico, da odgovorimo, če bomo napadeni,« je sporočil Redur Xelil, tiskovni predstavnik oboroženega krila sirskih Kurdov, ključnih borcev proti Islamski državi in vse tesnejših zaveznikov tako Moskve kot tudi Washingtona.

Podobne napovedi je mogoče slišati tudi v Turčiji, ki je pred tremi dnevi ustavila topniško obstreljevanje kurdskih sil, s katerimi je uradna Ankara želela preprečiti padec Azaza in Tal Rifata v kurdske roke in s tem, posredno, dokončnega režimskega zavzetja Alepa. Turčija je v Siriji doživela velik geostrateški poraz, ki ga poskuša ublažiti. A zdi se, da je za to prepozno. »Če bo naša varnost ogrožena, nas prekinitev ognja ne bo zavezala, da ne bi naredili vse, da ustavimo YPG in Islamsko državo. Turčija je edini kraj, ki odloča o akcijah za zaščito turške varnosti,« je dejal predsednik turške vlade Ahmet Davutoğlu. Prekinitev ognja bo začela veljati v petek opolnoči, vpletene strani pa morajo dogovor podpisati jutri do dvanajstih.

Vir: Delo