"Savdijci v Jemnu odgovorni za dvakrat več žrtev kot vsi ostali skupaj"

Uporniški del Jemna je že leto dni tarča silovitih letalskih bombardiranj pod vodstvom Savdske Arabije, ki hkrati vodi tudi kopensko posredovanje. Po podatkih ZN-ja je v letu dni vojne umrlo 3.218 civilistov. (Foto: Reuters)19. marec 2016 - Mineva leto dni od začetka posredovanja sunitske koalicije.

Pokol na tržnici na severu Jemnu se je končal s 106 mrtvimi, za kar je odgovorna Savdska Arabija, ugotavlja in obtožuje visoki komisar ZN-ja za človekove pravice.

Šef OHCHR princ Zeid bin Raad je bil v svoji obsodbi zločina zelo jasen in je v imenu Urada komisarja Združenih narodov za človekove pravice ostro obtožil Savdsko Arabijo.

Obljubljene preiskave brez napredka

"Takšni nezakoniti incidenti se nadaljujejo nesprejemljivo pogosto. Še več, kljub javnim zavezam o preiskavi takšnih incidentov, še v nobeni izmed teh preiskav nismo videli napredka," je bil oster jordanski princ, ki vodi OHCHR od septembra 2014.

"Prav lahko, da spremljamo izvajanje mednarodnih zločinov članov tako imenovane koalicije," je bil jasen princ Zeid, ki ga pri diplomatsko ostrih besedah ni omejilo dejstvo, da v sunitski koaliciji pod poveljstvom Savdske Arabije dejavno v vojni v Jemnu deluje tudi njegova Jordanija.

Med 106 žrtvami pokola 24 otrok

Na novinarski konferenci v Ženevi so predstavili pričevanje osebja Združenih narodov, ki je potrdilo, da je število torkovega napada na tržnico Al Hames v pokrajini Hadžah na severozahodu Jemna doseglo število 106. Po ogledu kraja letalskega bombardiranja in pogovoru s številnimi pričami ter reševalci je OHCHR prišel do sklepa, da "ni bilo na tržnici ali v njeni bližini nobenih vojaških ciljev". Osebje Združenih narodov je sestavil poimenski seznam 96 žrtev, 10 trupel pa je bilo sežganih do neprepoznavnosti. Med 106 žrtvami bombardiranja savdskih letal je bilo kar 24 otrok.

Intervencija na strani predsednika Hadija

Visok komisar ZN-ja za človekove pravice je tudi povzel dogajanje v enoletnem savdskem posredovanju v Jemnu, kjer se sile "sunitske koalicije" borijo na strani jemenskega predsednika Abd Rabaha Mansur Hadija. Le-ta je izgubil oblast nad severnim in osrednjim delom države na račun napredovanja uporniških milic hutijev, kateri so ga februarja lani dokončno pregnali iz prestolnice Sane. Po oceni OHCHR je Savdska Arabija kot voditeljica koalicije odgovorna za dvakrat toliko civilnih žrtev kot vse preostale vpletene frakcije v vojno v Jemen.

Savdijci pobili dva tisoč civilistov

Od začetka savdskega posredovanja v Jemnu 26. marca 2015 do vključno 17. marca 2016 je po zbranih podatkih Združenih narodov v vojni umrlo skoraj 9 tisoč ljudi, od tega je OHCHR potrdil smrt 3.218 civilistov. Ob pomorjenih civilistih je bilo resneje oz. teže ranjenih še 5.778 civilistov, in kot je poudaril Zeid, je za dve tretjini civilnih žrtev odgovorna Savdska Arabija.

Vir: RTV SLO