Opozicija poziva sirsko vlado: ustavite pokole

Glavni pogajalec sirske vlade Bašar Džafari je obnašanje opozicije označil za "politično nezrelo". (Foto - Reuters)21. april 2016 - Neuradno naj bi vsi pogajalci sirske opozicije oziroma visokega pogajalskega zbora do petka zapustili mirovna pogajanja v Ženevi, ki so tako spet v veliki nevarnosti.

"Vlada naj ustavi pobijanje ljudi," je režim v Damasku pozval eden izmed glavnih opozicijskih pogajalcev Mohamed Aluš, preden je v četrtek zapustil Švico. Visoki pogajalski zbor, ki ga podpirajo zahodne države, Savdska Arabija in Turčija, je pogajanja prekinil že v ponedeljek, a so se nato tehnični pogovori nadaljevali zunaj zgradbe Združenih narodov.

O Bašarju Al Asadu se ne bo pogajalo 

Opozicija naj bi zdaj nepreklicno zapustila pogajanja, saj ob poslabševanju položaja na bojišču, oviranju dostave humanitarne pomoči od vlade oziroma režima in nepripravljenosti vladne strani na pogovore o izpustitvi na tisoče zapornikov ne vidi več smisla v nadaljevanju pogajanj. Na drugi strani vladni pogajalci opoziciji očitajo, da zahteva odstop predsednika Bašarja Al Asada, kar pa je za vladno oziroma režimsko stran nesprejemljivo. Glavni pogajalec sirske vlade Bašar Džafari je tako opozicijo obtožil "kujanja in politične nezrelosti".

Poziv obema stranema: Ne zapravita priložnosti 

Glavne mednarodne sile medtem obe strani pozivajo, naj ne zapravijo priložnosti za rešitev petletne vojne, ki je zahtevala več kot 250.000 žrtev, nekaj milijonov ljudi pa je zbežalo iz razrušene države, s čimer je nastala največja begunska kriza po drugi svetovni vojni. Neimenovani zahodni diplomat je opozoril, da se pogajanja, če se ustavijo zdaj, ne bodo nadaljevala vsaj leto: "Če vsi zapustimo Ženevo, ne vidim, kako bi se mirovni proces nadaljeval."

Rusija svari pred totalno vojno 

Rusija, ki je od septembra lani z zračnimi napadi podprla Asada in tako prinesla preobrat v vojni, pa je ocenila, da bi lahko odhod opozicije s pogajanj vodil"nazaj v totalno vojno". ZDA so medtem izrazile zaskrbljenost nad poročili, da Rusija z dovažanjem opreme, predvsem topništva, krepi svojo navzočnost v Siriji, potem ko je pred tedni umaknila del letalskih sil.

Boji v Alepu ogrožajo premirje

Krhko premirje, ki velja od konca februarja, je postalo resno ogroženo pred dobrim tednom, ko so se znova razvneli boji v okolici Alepa, pred vojno največjega sirskega mesta, ki je razdeljeno med vladne sile in opozicijo. Sirska vojska je obtožila upornike, da sodelujejo v napadih skupaj z Islamsko državo, za katero ne velja premirje. Na drugi strani pa uporniki vladnim silam očitajo, da kršijo premirje, ker želijo zavzeti Alep.

De Mistura kritičen do režima 

Glavni pogajalec Združenih narodov za Sirijo Staffan De Mistura je medtem ocenil, da je z začetkom evakuacije iz štirih sirskih mest in dostavo humanitarne pomoči dosežen napredek, čeprav ta ni takšen, kot bi lahko bil, za kar je obtožil režim v Damasku. De Mistura bo sicer stanje pogajanj ocenil v petek.

Vir: RTV SLO