Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: sporočilo ob mednarodnem dnevu pripadnikov mirovnih misij ZN, 29. maj

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon (Foto - ZN)DUNAJ, 26. maj (Informacijska služba ZN) – Zaupanje, ki ga ima svet v mirovne operacije Združenih narodov (ZN), se v zadnjih letih odraža v njihovi veliki rasti, in sicer tako v smislu številnosti kot kompleksnosti. Pred petnajstimi leti so imeli ZN manj kot 40.000 vojaškega in policijskega osebja. Danes mirovne operacije ZN sestavlja več kot 105.000 uniformiranega osebja iz 124 držav, katere prispevajo svoje vojake in policiste, da služijo pod modro zastavo. Temu še moramo prišteti 18.000 mednarodnega in nacionalnega civilnega osebja ter prostovoljcev ZN. Našteti so odraz naše globalne solidarnosti v najboljšem pomenu besede. Opravljajo pogumno delo v nevarnih okoljih, da zagotovijo varnost najbolj ranljivih ljudi na svetu.

V zadnjih letih so "modre čelade" delovale v šestnajstih mirovnih operacijah po svetu in tako rešile nešteto življenj, prinašale mir in dajale upanje. V Južnem Sudanu je več kot 200.000 civilistov, ki so se bali za svoja življenja, poiskalo zavetje v bazah ZN. V Srednjeafriški republiki so mirovne sile uspešno pomagale pri izvedbi zgodovinskih predsedniških in parlamentarnih volitev, ki so nekoč zelo nemirno državo spravile na pot miru in stabilnosti. Mirovniki so se v vzhodnem delu Demokratične republike Kongo soočali z oboroženimi skupinami in razorožili nekdanje borce. V Maliju so mirovniki utrpeli hude izgube, kar jih ni odvrnilo od izvajanja njihovega mandata. Na Haitiju so policisti ZN in civilni strokovnjaki ublažili nasilje tamkajšnjih tolp. Ko se je po svetu širil strah pred ebolo, so pripadniki mirovnih sil v Liberiji zagotovili varnost, da so mednarodni strokovnjaki lahko omejili širjenje ebole.

V mnogih državah je osebje ZN za razminiranje preoblikovalo nevarna območja polna min in eksplozivnih ostankov iz vojn, vključno s kasetnim strelivom, v območja, kjer so lahko sedaj šole, bolnišnice in kmetije.

Tako kot so se povečali obseg, kompleksnost in dosežki mirovnih operacij, so se na žalost tudi tveganja. Še v prejšnjem tisočletju je letno izgubilo življenje približno 36 mirovnikov, sedaj pa se ta številka v povprečju giblje okoli 120.

Lansko leto je življenje izgubilo 129 pripadnikov mirovnih misij, ki so bili iz 50 držav. Šlo je za vojake, policiste, mednarodne javne uslužbence, prostovoljce ZN in nacionalno osebje. Imeli so zelo raznolika strokovna ozadja, vendar so si vsi delili junaštvo in prepričanje, da so mirovne operacije ZN svetovna sila za boljši svet in morajo takšne tudi ostati.

V tem pogledu je nujno, da odpravimo zelo zaskrbljujoče primere spolnega izkoriščanja in zlorab s strani mednarodnih sil, ki delujejo v konfliktnih območjih. Pri tem sem neizprosen v svojem pozivu, da se osredotočamo na žrtve. Ta resen problem rešujem proaktivno ob vsaki priložnosti. Ob tem pozivam države članice ZN, da ukrepajo, saj imajo le-te izključno pristojnost, da disciplinirajo svoje sile in uvedejo ustrezne postopke, ki bodo zagotovili popolno mero pravičnosti in pomoč prizadetim skupnostim.

Lansko leto sem vzpostavil neodvisen panel na visoki ravni, da oceni, kako okrepiti mirovne operacije ZN, da bodo boljše izpolnjevale sedanje in prihodnje izzive. Ta trenutek smo aktivno vpleteni v prilagajanje naših mirovnih operacij, da bodo delovale hitreje, bodo bolj odzivne in bolj odgovorne do držav, v katerih delujejo, ter, kar je najbolj pomembno, do ljudi, katerim služijo.

Na letošnji mednarodni dan pripadnikov mirovnih misij ZN slavimo naše junake. Od začetka mirovnih operacij leta 1948 je v njih sodelovalo več kot milijon moških in žensk, ki so pod zastavo ZN delovali s ponosom, odločnostjo in pogumom. Hkrati se z globokim spoštovanjem spominjamo več kot 3.400 mirovnikov, ki v vseh teh letih izgubili življenje v prizadevanjih za mir.

Smo njihovi večni dolžniki. Danes dajemo obljubo, da bomo uresničili celoten potencial mirovnih operacij ZN in tako postavili temelje za boljšo prihodnost.