Generalni sekretar in Varnostni svet obsojata bombne napade v Damasku

Predsednik VS ZN Agshin Mehdiyev. (ZN - Paulo Filgueiras)10. maj 2012 – Ban Ki-moon in Varnostni svet sta po ponovni zaostritvi razmer v Siriji obsodila bombne napade v Damasku in pozvala k prenehanju nasilja v tej državi. Ban je apeliral na vse strani, da izpolnijo obveznosti prenehanja oboroženega nasilja ter obveznosti po zaščiti civilistov, se izogibajo nediskriminiranemu bombardiranju ter se vzdržijo drugih terorističnih dejanj.

V Sirski prestolnici sta se v torek zgodili dve eksploziji. Pri tem je bilo ubitih in poškodovanih več deset ljudi. Generalni sekretar je pozval k spoštovanju resolucije 2043 in šest točkovnega načrta, ki stranema nalaga mirno rešitev krize.

Tudi predsedujoči Varnostnemu svetu v mesecu maju, azerbajdžanski veleposlanik Agshin Mehdivev, poziva k izpolnjevanju obveznosti vseh strani in izraža podporo opazovalni misiji Združenih narodov v Siriji ter posebnemu odposlancu Annanu. Tako generalni sekretar kot tudi Varnostni svet sta izrazila sožalje družinam žrtev napadov.

Robert Mood, vodja vojaških opazovalcev Združenih narodov v Siriji, je mnenja, da je ta napad še en primer nasilja nad sirskim ljudstvom, ki se ne izvaja le v Damasku, ampak po celotni državi. Dodal je še, da je končni cilj opazovalne misije Združenih narodov zaustavitev nasilja.

Vir: Informacijski center ZN