V Siriji tarča napada opazovalci ZN

(Foto - Reuters)15. maj 2012, Damask - Nasilje v Siriji se je nadaljevalo tudi danes. Po podatkih sirskega observatorija za človekove pravice je bilo po vsej državi ubitih 43 ljudi, med njimi so jih najmanj 20 ustrelile vladne sile med pogrebom nekega moškega, ubitega v ponedeljek. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so bili tarča napada med pogrebom tudi opazovalci ZN.

Kot pojasnjuje observatorij za človekove pravice, je bilo med napadom sirskih sil na pogrebu v kraju Kan Šejkun na severozahodu države ubitih najmanj 20 ljudi, več deset pa jih je bilo ranjenih. Organizacija s sedežem v Veliki Britaniji je ob tem pozvala k mednarodni preiskavi napada, ki naj bi se zgodil v času, ko so bili v kraju opazovalci ZN.

Združeni narodi pa so sporočili, da se je v Kan Šejkunu zgodil napad na njihove opazovalce. Ob konvoju vozil, v katerem so bili opazovalci, je po besedah tiskovnega predstavnika ZN Martina Nesirkyja popoldne eksplodirala bomba, podtaknjena ob cesti. V incidentu so bila poškodovana tri od štirih vozil ZN, vendar pa ni bil ranjen nihče od opazovalcev. ZN so na pomoč opazovalcem, ki so zaradi napada obtičali na cesti, poslali drugo ekipo opazovalcev, so še sporočili iz ZN.

ZDA so že izrazile zaskrbljenost zaradi naraščanja nasilja v Siriji.

Vir: STA in Dnevnik