Prizadevanja Združenih narodov za zmanjšanje žrtev v Somaliji

Somalijci bežijo iz mesta Afgooye, ki so ga zasedli uporniki, proti Mogadišu. (Foto - SOYDA)25. maj 2012 – Sile misije Afriške unije v Somaliji (AMISOM) in somalijska vojska so se v zadnjih 24 urah močno približale naselju Afgooye, da bi zaščitile 400.000 ljudi, ki se trenutno še nahajajo v tem koridorju. Afgooye je oporišče Al Shabaabovih upornikov in predstavlja strateško povezavo med severom, zahodom in jugom Somalije.

Humanitarni koordinator za Somalijo, Mark Bowden, je ob približevanju vojaških sil v koridor pozval k prizadevanju za zmanjšanje vpliva konflikta na civiliste. Bowden je tudi izrazil zaskrbljenost nad tem, da bi lahko stopnjevanje sovražnosti pripeljalo do razseljevanja in onemogočanja zagotavljanja pomoči civilistom. Poudaril je pomembnost nevtralnosti in neodvisnosti humanitarnih akterjev. V Uradu Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev napovedujejo, da bi ponoven izbruh konflikta lahko povzročil razselitev 184.000 ljudi iz Mogadisha.

Vse do lanskega leta je bil Mogadish razdeljen na dve strani – na pripadnike Al Shabaabovega gibanja in na enote Somalijske tranzicijske federalna vlade, ki so jo kasneje podprle mirovne sile Afriške unije. Po umiku Al Shabaaba iz prestolnice lanskega avgusta, je bila bojna črta prestavljena nazaj v okoliška območja mesta.

Po letih vojnega stanja Somalija podvržena procesu sprave. Državne prehodne federalne institucije trenutno implementirajo načrt, sprejet lanskega septembra, ki nalaga izvršitev obveznosti trenutne prehodne vlade, še preden se trenutna ureditev konča. Navkljub vsem tem prizadevanjem pa je na območju še vedno moč zaslediti izbruhe vojskovanja.

Vir: Informacijski center ZN