Ban za široke pogovore o Siriji; Rijad za zaščitno cono

Ban Ki-moon (Foto - ZN)3. junij 2012, Džeda - Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon se je ob današnjem obisku v Savdski Arabiji zavzel za široke mednarodne pogovore o krizi v Siriji. Savdski zunanji minister, princ Saud al Fajsal, pa se je na skupni novinarski konferenci zavzel za oblikovanje zaščitne cone za civiliste v Siriji.

Kot še poroča nemška tiskovna agencija dpa, je po mnenju savdskega princa prava rešitev krize v Siriji zaščita civilistov pred vojaškim nasiljem. Sirskega predsednika Bašarja al Asada pa je obtožil, da izvaja manevre za pridobivanje časa.

"Sirski režim je sprejel vse pobude, uresničil pa ni nobene. To je njegov način za pridobivanje časa," je prepričan savdski princ.

Generalni sekretar ZN Ban se je na novinarski konferenci v Džedi strinjal, da je prioriteta pomoč sirskemu narodu. Na znanje je vzel sobotni poziv Arabske lige, da je treba v Sirijo napotiti več opazovalcev ter pripraviti časovnico ukrepanja za ustavitev prelivanja krvi.

Po njegovih besedah gre za zelo pomembna priporočila. Izrazil je upanje, da bodo o njih razpravljale članice Varnostnega sveta. "Pozdravil bi širšo mednarodno razpravo o prihodnjem toku dejanj," je še dejal Ban.

Vir: STA in Dnevnik