Nov spletni medij "pOZNavalec"

Spoštovane bralke in bralci.

Obveščamo vas, da na tej strani ne objavljamo več novic, saj smo vzpostavili nov spletni medij "pOZNavalec".

Na novem mediju od junija 2016 naprej objavljamo novice iz Slovenije in sveta, vključno z novicami, ki jih je pokrivala pričujoča spletna stran o mirovnih operacijah.

Želimo vam prijetno branje našega novega medija :)

Z lepimi pozdravi,

uredniška ekipa Društva za ZN za Slovenijo

Pogajalec sirske opozicije se umika zaradi neuspeha mirovnih pogovorov

Člani sirske opozicije;  od leve: George Sabra, Asaad Al-Zoubi in Mohamed Aluš. (UN Photo, Jean-Marc Ferré)30. maj 2016 - Vodja pogajalcev glavne koalicije opozicijskih sil v Siriji Mohamed Aluš je odstopil zaradi neuspeha mirovnih pogajanj pod posredništvom ZN-a, ki naj bi približala končanje vojne in omilila trpljenje civilistov na obleganih območjih.

Preberite več »

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon: sporočilo ob mednarodnem dnevu pripadnikov mirovnih misij ZN, 29. maj

Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon (Foto - ZN)DUNAJ, 26. maj (Informacijska služba ZN) – Zaupanje, ki ga ima svet v mirovne operacije Združenih narodov (ZN), se v zadnjih letih odraža v njihovi veliki rasti, in sicer tako v smislu številnosti kot kompleksnosti. Pred petnajstimi leti so imeli ZN manj kot 40.000 vojaškega in policijskega osebja. Danes mirovne operacije ZN sestavlja več kot 105.000 uniformiranega osebja iz 124 držav, katere prispevajo svoje vojake in policiste, da služijo pod modro zastavo. Temu še moramo prišteti 18.000 mednarodnega in nacionalnega civilnega osebja ter prostovoljcev ZN. Našteti so odraz naše globalne solidarnosti v najboljšem pomenu besede. Opravljajo pogumno delo v nevarnih okoljih, da zagotovijo varnost najbolj ranljivih ljudi na svetu.

Preberite več »

Dunaj: Pogovori o Siriji končani brez dogovora o novem krogu pogajanj

Pogovori na Dunaju niso postregli z otipljivim rezultatom. (Foto - Reuters)17. maj 2016 - Mednarodni pogovori na Dunaju o vojni v Siriji, ki so se jih udeležili predstavniki več kot 20 držav, so se končali brez dogovora o datumu novega kroga pogajanj.

Preberite več »

Merjenje moči med ZDA in Kitajsko v Južnem Kitajskem morju

Ameriški rušilec William P. Lawrence je obplul sporne kitajske otoke. (Foto - EPA)15. maj 2016 - Washington in Peking poskušata v zadnjih dneh umiriti stopnjevanje napetosti v Južnem Kitajskem morju, ki utegne privesti do resnih incidentov med vojaškimi ladjami Združenih držav Amerike (ZDA) in Kitajske.

Ameriške vojaške ladje so v preteklem tednu po mnenju Pekinga kršile kitajsko suverenost že tretjič; ameriški raketni rušilec William P. Lawrence je namreč v torek, 10. 5. 2016, namerno zapeljal v bližino enega izmed umetnih kitajskih otokov na tem območju, čemur je sledil žolčni dialog med pomorskimi častniki obeh držav.

Preberite več »

Znova podaljšali premirje v Alepu; v Parizu o oživitvi mirovnih pogovorov

Nekoč več kot dvomilijonski Alep je povsem razdejan. (Foto - Reuters)10. maj 2016 - Po navedbah poveljstva sirske vojske so premirje v Alepu, ki je razdeljeno med vladne sile in upornike, podaljšali do srede do polnoči.

Začasno premirje v največjem mestu Sirije je začelo veljati pretekli teden, po dveh dneh pa so ga podaljšali do torka in zdaj še za novih 48 ur. Rusija in ZDA, ki v vojni podpirajo vsak svojo stran, vidijo Alep kot ključ za okrepitev premirja, ki so ga na njihovo pobudo vladna vojska in uporniki sprejeli februarja. Dogovor o prekinitvi sovražnosti sicer ni vezan na boj proti terorističnim skupinam, kakršni sta samooklicana Islamska država in sirska veja Al Kaide Fronta Al Nusra.

Preberite več »

Varnostni svet ZN podaljšal MINURSO

(Foto - BWC)4. maj 2016 - Varnostni svet Združenih narodov je v petek, 29. 4. 2016, s sprejetjem Resolucije 2285 (2016) za eno leto podaljšal mandat misije Združenih narodov za referendum v Zahodni Sahari (United Nations Mission for Referendum in Western Sahar – MINURSO) in izpostavil nujnost ponovne vzpostavitve popolne funkcionalnosti misije.

Preberite več »

Sirija: Kerry optimistično o premirju, pesimistično o vojni

Ameriški zunanji minister Kerry (levo) se je v Ženevi sešel s posebnim odposlancem ZN-a za Sirijo Staffanom de Misturo (desno) in savdskim zunanjim ministrom Adelom Al Džubeirom. De Mistura bo v torek odpotoval v Moskvo. Napori sil, vpletenih v vojno v Siriji, za podaljšanje premirja se nadaljujejo. (Foto - Reuters)2. maj 2016 - Ameriški zunanji minister John Kerry je dejal, da so vse bližje dogovoru glede zmanjšanja nasilja v Alepu in rešitvi prekinitve sovražnosti v Siriji. Vseeno meni, da je vojna v Siriji zunaj nadzora.

Odposlanci v Ženevi so vse bližje dogovoru, je dejal Kerry novinarjem. Ob tem je sirsko vlado obtožil, da krši prejšnji dogovor o prekinitvi sovražnosti in dostavi pomoči.

Preberite več »

Opozicija poziva sirsko vlado: ustavite pokole

Glavni pogajalec sirske vlade Bašar Džafari je obnašanje opozicije označil za "politično nezrelo". (Foto - Reuters)21. april 2016 - Neuradno naj bi vsi pogajalci sirske opozicije oziroma visokega pogajalskega zbora do petka zapustili mirovna pogajanja v Ženevi, ki so tako spet v veliki nevarnosti.

"Vlada naj ustavi pobijanje ljudi," je režim v Damasku pozval eden izmed glavnih opozicijskih pogajalcev Mohamed Aluš, preden je v četrtek zapustil Švico. Visoki pogajalski zbor, ki ga podpirajo zahodne države, Savdska Arabija in Turčija, je pogajanja prekinil že v ponedeljek, a so se nato tehnični pogovori nadaljevali zunaj zgradbe Združenih narodov.

Preberite več »

Spopadi v provinci Alep ogrožajo sirsko premirje

V provinci Alep je kljub prenehanju sovražnosti zelo nemirno. (Foto - Reuters)17. april 2016 - Zaradi spopadov v provinci Alep in napadov džihadističnih borcev samooklicane Islamske države je v Siriji v zadnjih dneh od doma zbežalo 30.000 civilistov. Medtem poteka nov krog mirovnih pogajanj.

Pri organizaciji za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) so pozvali Turčijo, naj odpre meje, poroča STA. "Medtem ko civilisti bežijo pred borci IS-ja, Turčija odgovarja s pravim strelivom, namesto da bi izrazili sočutje," je bil do Turčije oster raziskovalec pri HRW-ju Gerry Simpson, ki je dodal:"Ves svet govori o boju proti IS-ju, tisti, ki so med najverjetnejšimi žrtvami groznih zlorab, pa so ujeti na napačni strani zidu."

Preberite več »